1 av 2
Kalle Kahlman försöker hacka bort is från bryggan med en pigglänsa. Foto: Jan Andersson/SR.
2 av 2
Kalle Kahlman. Foto: Jan Andersson/SR.

Isvintern gör yrkesfiskarna arbetslösa

2:06 min

Yrkesfiskarna drabbas hårt av isläggningen eftersom isen gör att fiskebåtarna inte kan lämna kaj. Förra året betalades över sex miljoner kronor ut i a-kasseersättning till yrkesfiskarna. Så mycket ersättning har inte betalats ut sedan 1987.

– Det blir långsamt. Man längtar ut på sjön. Det är så roligt att vara ute på sjön och fiska, säger Kalle Kahlman, yrkesfiskare från Fjällbacka i norra Bohuslän.

Och ekonomiskt?

– Det är självklart ett avbräck. Man får se till att man inte har för stora utgifter för det kommer säkert att bli fler isvintrar framöver också.

Kalle Kahlman har varit yrkesfiskare i 29 år. Men under en isvinter, som i år, ligger inte hans fiskebåt vid kaj intill sjöboden här i Fjällbacka för just här kom isen i början av december.

För att kunna fiska några veckor längre har Kalle Kahlman en tillfällig förtöjningsplats i Hamburgsund, någon mil söderut, där inte isen kom lika tidigt.

Men Kalle Kahlman vaktar sin träbrygga noga, och hugger bort isen med ett slags spett, en så kallad pigglänsa, allra närmast bryggan.

– Det gör jag två gånger om dagen, morgon och kväll. Men det tar inte så lång tid.

Kalle Kahlman är inte ensam. Statistiken från Yrkesfiskarnas a-kassa visar att 42 procent av all a-kasseersättning som betalades ut under förra året berodde på att det inte gick att fiska på grund av just isen som låg längs stora delar av den svenska kusten och på insjöarna.

Totalt betalades 6,2 miljoner ut i ersättning på grund av isen.

Man får gå tillbaka till 80-talet och till 1987 för att hitta något värre. Då stod isen för 49 procent av all a-kasseersättning som betalades ut det året.

2010 var alltså en mycket sträng vinter, och nu ser det ut att bli samma sak även i år, tror Kalle Kahlman.

– Det ser bistert ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista