Räddningsarbetare vid Domodedovo-flygplatsen i Moskva, Rysslands premiärminister Vladimir Putin och människor som sörjer ett offer i explosionerna i Moskvas tunnelbana i april i fjol. Foto: Scanpix. Montage: SR.

"Terroristerna vill skapa ett politiskt kaos"

2:35 min

Än har ingen grupp tagit på sig gårdagens sprängdåd, men det spekuleras i att det kan vara grupper från de oroliga regionerna i norra Kaukasus som ligger bakom. Terroristforskare Magnus Norell tror att ryska myndigheter visste att något var på gång, eftersom de var så snabba med att söka tre män från just Kaukasus.

– Jag tolkar det som att man har någon väldigt specifik underrättelse, annars har jag svårt att tro att man skulle chansa på att ge skulden till kaukasiska grupper. Det är för specifikt, att man visste att något skulle ske, men att man inte hann hejda det innan det skedde, säger Magnus Norell.

Och det har länge varit ett spänt läge i Ryssland mellan olika folkgrupper, säger Bengt Eriksson, ambassadråd i Moskva.

– Det talas och skrivs mycket om att vi ser växande spänningar mellan olika etniska grupper och där spelar naturligtvis konflikterna i norra Kaukasus en roll, och vi får också en våg av flyktingar från norra Kaukasus in i Ryssland.

Ryssland har skakats av flera terrordåd på senare år, så sent som i mars i fjol dödades ett 40-tal personer vid två explosioner i Moskvas tunnelbana, då två självmordsbombare sprängde sig. Och de kom från just norra Kaukasus.

Kristian Gerner, professor i historia vid Lunds Universitet, säger att det har pågått en lågintensiv konflikt alltsedan det senaste Tjetjenienkriget tog slut. Han liknar läget vid de tidigare konflikterna i Europa, som den i Spanien.

– Man kan jämföra med hur det var i Baskien för några år sedan, eller på Nordirland, det är den typen av konflikter som också utspelar sig i huvudstaden Moskva.

Och oroligheterna försvåras av att rasismen mot människor med kaukasiskt utseende har ökat i Ryssland.

– Det är inte systematiskt än, men det har förekommit att ryska skinheads har överfallit folk både från norra Kaukasus och från Centralasien, områden som tillhörde det gamla Sovjetunionen, säger ambassadrådet Bengt Eriksson.

Nu riktas blickarna mot Rysslands politiska ledare för att se hur de ska agera. Nästa år är det åter presidentval i Ryssland – i fokus står president Dimitri Medvedev och premiärminister Vladimir Putin. Det spekuleras i att Putin vill återta presidentposten.

Och Kristian Gerner tror att terroristerna vill skapa ett politiskt kaos men han tror att deras strategi är felaktig och att den i stället kommer att gynna Vladimir Putin med en tuffare politik som följd.

– Det hänger hemskt mycket på Putin nu hur han hanterar det här, om han väljer konfrontationslinjen nu blir det riktigt obehagligt för många människor i Ryssland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista