- Vi har inte ens råd att köpa socker - hur ska vi då ha råd att demonstrera, undrar Fatma. Foto: Cecilia Uddén/SR
Egypten

Osäker uppslutning vid dagens demonstrationer

2:42 min

Den tunisiska revolten smittar av sig. Idag planeras stora demonstrationer i Egypten mot arbetslöshet, korruption, tortyr och fattigdom. 80 000 egyptier har anmält sitt stöd på Facebook.

Ett dussin egyptiska män har tänt eld på sig själva, men Egypten är ett land där 50 % av befolkningen lever på under 2 dollar om dagen. Och många av de egyptier som inte har tillgång till Facebook säger att de inte har råd att ta ledigt för att gå ut och demonstrera.

Jag är hemma hos Fatma i stadsdelen Shoubra. Kvinnor och barn sitter och dricker te i ett rum med tre sängar, väggar där färgen flagnar och ett litet bord klätt med turkos plast. De skrattar när jag frågar om de ska demonstrera.

– Du är inte klok, säger farmor Fatma, jag skulle aldrig tillåta mina barnbarn att ge sig ut - har du inte sett vad polisen gör med demonstranter här?

Hennes svärdotter nickar och säger:

– Mina barn får inte gå ut imorgon. Ska någon demonstrera så är det jag, men min man har inte tid, han måste tjäna pengar. Vet du att sockret kostar 7 pund kilot? säger Fatma. Dvs ungefär 8 svenska kronor. Vitkål kostar 8 pund, potatisen har gått upp till tre pund, tomater också.

– Det är klart att vi är missnöjda - men vem lyssnar på oss? Hur ska vi kunna förändra något?

– Har du ätit middag förresten, undrar farmor Fatma - ska vi göra i ordning en tallrik bönor och ris åt dig? Vi har inget kött hemma, men jättegod böngryta. Är det säkert att du inte vill ha?

Men så kommer Sami, det äldsta barnbarnet, 30 år gammal, han säger:

– Jag tänker demonstrera, även om det inte tjänar något till. Jag har deltagit i demonstrationer förr, men efter det som hände i Tunisien finns det inte en enda arab i hela arabvärlden som inte är hoppfull.

– Men Egypten är inte Tunisien, säger han, vi har ingen medelklass, bara fattiga och rika och de allra flesta har inte tid att demonstrera.

Samis bror säger:

– Det enda folk tänker på här är att skaffa mat för dagen åt barnen. Demonstrationer, det kan bara de rika ägna sig åt - de som har så kallad fritid.

Det återstår att se hur många egyptier Facebooks frihetskämpar kommer att lyckas mobilisera idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista