1 av 2
En skadad person förs ut från flygplatsen. Foto: Ivan Sekretarev/Scanpix
2 av 2
Klicka för karta - Domodedovo
Terrordådet i Moskva

Medvedev kritiserar säkerheten på flygplatsen

Nya uppgifter om kvinnlig självmordbombare
1:36 min

Ledningen vid flygplatsen Domodedovo i Moskva får kritik av president Dmitrij Medvedev, efter terrordådet i går då 35 människor dödades och fler än 100 skadades. Medvedev säger att flygplatsen är ny och modern men att de som ansvarar för säkerheten har många frågor att besvara.

En efterlysning har tidigare gått ut efter tre män från norra Kaukasus, men enligt de senaste uppgifterna i ryska medier finns det misstankar om att det var en kvinnlig självmordsbombare som låg bakom attentatet. Explosionen ska ha inträffat när hon öppnade sin handväska.

Artyom var en av de som stod närmast utan att själv skadas när sprängladdningen briserade på Domodedovo-flygplatsen i går.

I den ryska nyhetskanalen "Rossia 24" berättar han hur ankomsthallen fylldes av svart rök som gjorde det svårt både att se något och att andas.

Ögonvittnen uppger att salen var full av väntande taxichaufförer och närstående till de resenärer som anlände till Moskva med internationella flyg.

Enligt undersökningsledare bestod sprängladdningen av minst sju kilo sprängmedel och var full av metallskrot.

En efterlysning har alltså gått ut efter tre män från norra Kaukasus. Männen misstänks för att ha kopplingar till två kvinnliga självmordsbombare av vilka en sprängde sig själv till döds i Moskva på nyårsafton utan att någon annan kom till skada. Den andra greps nyligen av polisen.

Säkerheten har nu höjts på flygplatser runt om i Ryssland, men just Domodedovo i Moskva med över 20 miljoner resenärer årligen har tidigare kritiserats för bristande säkerhetskontroller.

2004 lyckades två kvinnliga självmordsbombare kliva på varsitt plan som lyfte från Domodedovo och spränga planen under flygningen. Sammanlagt 90 människor dödades i attentaten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".