Gisslan Paul Johnson från en videoupptagning.

Terror hotar Saudiarabiens stabilitet

De senaste veckornas mord på västerlänningar kommer att följas av många fler, hotar terrorgruppen som kallar sig ”al-Qaida på den arabiska halvön”. Målet är att störta det saudiarabiska kungahuset.

Floder av blod kommer att flyta i år från korsfarare, som västerlänningarna kallas, på den arabiska halvön. Landet ska rensas från otrogna, hotar terrorgruppen ”al-Qaida på den arabiska halvön”.

USA uppmanar sina medborgare att lämna Saudiarabien efter att en amerikansk medborgare tagits som gisslan och ska dödas om inte alla terrornätverket al-Qaidas medlemmar släpps ur de saudiska fängelserna.

Gisslan, den amerikanske ingenjören Paul Johnson, visas upp i en kort video på en webbsida. Han sitter med förbundna ögon i en söndertrasad skjorta mumlande sitt namn och att han är amerikansk medborgare. På fredag natt kommer han att dödas om inte den saudiska regeringen friger alla fängslade al-Qaidaanhängare.

Kronprinsen varnar terroristerna
Det saudiska kungahuset har redan deklarerat att förhandlingar med terrorister är och har alltid varit uteslutet. Istället kommer en kraftig satsning att göras på en motoffensiv. Det kommer att placeras ut mer skyddstrupper än ni någonsin tidigare har sett, varnade kronprins Abdullah terrorgruppen, när han framträdde i saudisk TV.

Al-Qaida har under våren återvänt till sitt kärnland, Saudiarabien, Usama Bin Ladins hemland. Terrornätverket har i samordnade och välorganiserade attacker dödat västerlänningar. Den värsta attacken skedde i oljestaden al-Khobar i slutet av maj då tjugotvå människor dödades varav en svensk.

Mål att störta kungahuset
Terrorgruppens strategi är att skrämma och jaga bort alla västerlänningar från Saudiarabien och därigenom kraftigt försvaga landets ekonomi. Detta ska i sin tur leda till att kungahuset kan störtas.

Till en viss del ser planen ut att fungera amerikaner har uppmanats att åka hem och många västerlänningar flyttar nu till det säkrare grannlandet Bahrein. Andra överger sina bostäder och flyttar in i speciella, inhägnade och välbevakade säkerhetsanläggningar. Men regeringen och kungahuset kommer den närmaste tiden att slå hårt tillbaka med en intensiv jakt på terrorister.

Christina Gustafsson, Jerusalem
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".