Ericssons vd Hans Vestberg. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Större vinst än väntat för Ericsson

Telekombolaget Ericsson redovisar en vinst före skatt på 5,9 miljarder kronor för fjärde kvartalet 2010. På Stockholmsbörsen steg Ericsson efter beskedet i morse att företaget ökar sin försäljning igen.

– Jag tycker att man ska titta tillbaka lite. Vi fick en nedgång i vår verksamhet någon gång i mitten av 2009. Sedan fick vi fyra kvartal med nedgång på grund av världskrisen och försiktiga operatörer. Andra halvåret 2010 har vi börjat växa igen och fjärde kvartalet blev det en tillväxt med sju procent om man tar bort alla uppköp och rensar för valuta. Det tycker jag visar att vi kommer tillbaka till tillväxten och det har varit på vår agenda hela tiden, säger Ericssons vd Hans Vestberg.

Det finns som vanligt både positiva och mindre positiva nyheter i den här kvartalsrapporten, nu när hela 2010 nu kan summeras för Ericsson.

För helåret minskade försäljningen lite grann, men samtidigt tog försäljningen fart ordentligt det andra halvåret och framför allt det fjärde kvartalet.

Försäljningen ökade med sju procent jämfört med samma kvartal ett år tidigare, och det var till och med mer än vad analytikerkåren hade väntat sig.

Att det nu åter växer har förstås bidragit till att också vinsten ökade kraftigt jämfört med för ett år sedan, till närmare sex miljarder kronor före skatt.

Bland det som kan glädja aktieägarna i dag är en kraftigt ökad försäljning av nätverk under kvartalet, en stor försäljningsökning i Amerika, och att förlustdrabbade Multimediabolaget nu har vänt till vinst.

Under 2010 ökade antalet mobila bredbandsabonnemang i världen med 30 procent till omkring 500 miljoner abonnemang. Det är ett område där Hans Vestberg har stora förhoppningar också inför framtiden.

– Huvudsaken i tillväxten i fjärde kvartalet är mobilt bredband, som är tidigt ute i Nordamerika, i Europa och i Japan. Vi ser att andra regioner nu startar mycket mer med det, säger Ericssons vd Hans Vestberg.


WEBB-TV: HANS VESTBERG KOMMENTERAR RESULTATET. Han intervjuas av Ekots Sören Granath.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista