Inga pengar från AP-fonderna till staten

Det blir ingen överföring av pensionspengar till statens budget. Det beslutade socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna på onsdagen.

– Partierna bakom pensionsöverenskommelsen har dragit slutsatsen att det just nu inte finns några förutsättningar att besluta om överföringar av pengar från pensionssystemet till staten, säger finansminister Bosse Ringholm.

När beslutet om det nya pensionssystemet togs kom socialdemokraterna och de borgerliga partierna överens om att 300-350 miljarder kronor skulle föras över från AP-fonderna till staten, eftersom staten tog över utgifter för bland annat förtids- och efterlevandepensioner.

I januari 1999 fördes också 258 miljarder över till staten och idag, onsdag, sammanträdde den så kallade genomförandegruppen för att besluta om en ytterligare överföring skulle ske.

Riksförsäkringsverket hade räknat fram att det vore möjligt att föra över 96 miljarder kronor, utan att pensionerna skulle behöva sänkas, Finansdepartementet hade kommit fram till siffran 117 miljarder kronor. Men riskerna för att en mindre gynnsam ekonomisk utveckling skulle göra framtidens pensioner lägre, bedömdes vara så stora som nära femtio procent.

Den risken gjorde att partierna beslutade att inte betala statens fordran på pensionssystemet. I alla fall inte nu.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".