Våldsamma demonstrationer mot ny regering

Läget blir allt mer spänt i Libanon sedan shiamuslimska Hizbollahs kandidat Najib Mikati säkrat en majoritet av stödet i parlamentet för att bli landets premiärminister.

Nya våldsamma demonstrationer har brutit ut i dag efter beskedet att shiamuslimska Hizbollah blir vinnare efter den senaste politiska krisen i landet.

I städerna Tripoli och Beirut tände demonstranter eld på bilar i protest mot att den shiamuslimska Hizbollahrörelsens premiärministerkandidat utnämndes

Anhängare till den tidigare regeringschefen Saad Hariri uppmanade till en "Ilskans dag" och det har blivit våldsamt.

I staden Tripoli i norr, angrep demonstranter en bil från tv-bolaget al-Jazira som brändes ner . I södra Beirut sköt armén varningsskott kring demonstranter som brände bildäck och satte eld på soptunnor.

Det som gjort den Hizbollahledda oppositionens maktövertagande möjligt är att drusledaren Walid Jumblatt har bytt sida efter det att Saad Hariris regering kollapsade för två veckor sedan.

Då avgick Hizbollah-ministrar i protest mot att FN-tribunalen om mordet på Hariris far 2005, Rafiq Hariri, väntas åtala Hizbollah-medlemmar för mordet. 

Även Najib Mikati, den troligen blivande regeringschefen har tidigare tillhört Haririlägret. Han säger till brittiska BBC att han, trots att han behöver rösterna från Iranstödda Hizbollah, ser sig som oberoende av rörelsen och vill verka som en samlande kraft. 

Najib Mikati är en av Libanons rikaste män. Med företag i telekomsektorn har han byggt upp en förmögenhet på över 10 miljarder kronor och han anses ha goda relationer med Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista