1 av 5
Demonstranterna i Kairo är kritiska mot president Hosni Mubarak. Foto: Mohammed Abu Zaid/Scanpix.
2 av 5
Ett stort polisuppbåd mötte de regimkritiska demonstranterna i Kairo. Foto: Cecilia Uddén/SR.
3 av 5
Ett stort polisuppbåd mötte de regimkritiska demonstranterna i Kairo. Foto: Cecilia Uddén/SR.
4 av 5
Demonstranter konfronteras av kravallpolis i Kairo, Egypten. Foto: Mohammed Abu Zaid/Scanpix.
5 av 5
En man drabbar samman med polis vid demonstrationer i Kairo. Foto: Mohammed Abu Zaid/Scanpix.

Tre döda i protesterna i Egypten

I Egypten ska tre personer ha dödats i dag i samband med att tusentals demonstranter runt om i landet tog sig ut på gatorna för att protestera mot landets president Mubarak.

– Ner med Hosni Mubarak, ja till frihet. Vi kan också förändra, skanderade demonstranterna i Kairo. 

Demonstrationerna som började i Kairo spred sig under dagen runt om i landet. I Suez stad uppges två egyptier ha dödats i samband med protesterna enligt sjukhus- och säkerhetskällor, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

En egyptisk polis uppges enligt landets statstelevision ha dött i centrala Kairo på grund av oroligheterna, rapporterar Reuters.

Omkring 15 000 människor hade samlats på Kairos gator, enligt polisen. Demonstranterna själva uppskattade antalet till 100 000. 

Samtidigt hade mellan 20 000 och 30 000 poliser bildat barrikader för att skydda officiella byggnader. Säkerhetsstyrkorna hade fått order om att inte drabba samman med demonstranterna. 

Men när allt fler samlats på ett av Kairos centrala torg, övergick polisen till en mer offensiv taktik och använde tårgas, vattenkanoner och batonger. Uppretade demonstranter uppges ha gett sig på polisens fordon och kastat sten. Bråk mellan polis och demonstranter rapporteras. 

Den 25 januari kallas i Egypten för "Polisens dag" och är en ledig dag för många. Men just i dag har flera politiska ungdomsorganisationer i stället utropat "Vredens dag". 

Genom Facebook och andra sociala medier har ungdomarna uppmanat till demonstrationer för politiska och ekonomiska reformer, inspirerade av de tunisiska protesterna. 

Under paroller om frihet, rättvisa och medborgerliga rättigheter protesterade de tusentals demonstranterna mot Egyptens president sedan 29 år: Hosni Mubarak. 

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger en aktivist som i flera år deltagit i protester som aldrig lyckats samla mer än ett hundratal.

I Egypten är stora demonstrationer mycket sällsynta. Protester utan tillstånd är förbjudna och regeringen har varnat för att de som trotsar förbudet kan gripas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista