1 av 2
Resenärer fortsätter att trafikera flygplatsen Domodedovo dagen efter terrordådet. Foto: Sergey Ponomarev/Scanpix.
2 av 2
Klicka för karta - Domodedovo

Moskvabor fortsätter flyga trots terrordådet

"Det är klart att det gör ont i själen"
1:52 min

Dagen efter terrordådet på Rysslands största flygplats där minst 35 människor dödades ökar kraven på säkerhet vid strategiska transportsystem. Samtidigt fortsatte Moskvaborna att flyga från den drabbade flygplatsen.

– Folk fortsätter att åka dit men det är ändå smärtsamt. I går var vi helt chockade, säger 62-åriga Galina.

Hon ska just stiga på snabbtåget till Domodedovo-flygplatsen där bomben detonerade i går eftermiddag. Galina ska vinka av sin vuxna dotter som ska flyga till Italien.

På Paveletskij-stationen i Moskva löser folk biljetter som vanligt för att ta snabbtåget till Domodedovo. Stämningen är dämpad och vid utgången till perrongen står fler uniformerade vakter än vanligt.

32-årige Aleksej är på väg till flygplatsen för att flyga till Washington. Han använder ofta just Domodedovo trots att han länge har tyckt att säkerheten där är otillräcklig. 

– Säkerhetsåtgärderna klarar inte av den stora strömmen av resenärer vilket ju gårdagens händelser visar, säger Aleksej som vill se fler vakter inne i terminalerna.

Även Rysslands president Dmitrij Medvedev sa i dag att flygplatssäkerheten på Domodedovo var en viktig orsak till att terrordådet kunde utföras.

Medvedev krävde att de ansvariga för säkerheten skulle avskedas och beordrade ryska säkerhetstjänsten att hitta de skyldiga bakom attacken och utplåna dem på stället.

Ryska myndigheter har efterlyst en grupp män från de oroliga sydryska republikerna i Kaukasus. Även om ingen ännu tagit på sig terrordådet har terrorister från Tjetjenien och Dagestan legat bakom en rad blodiga dåd mot civila i Moskva under de senaste tio åren.

Galina, som ska vinka av sin dotter på Domodedovo, säger att de måste fortsätta med sina liv även om det är jobbigt just nu.

– Det är klart att det gör ont i själen, men vad ska man göra om man måste flyga? säger Galina.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".