1 av 2
Att hyra ut en del av sin bostad kan bli mer lönsamt. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
2 av 2
Bostadsminister Stefan Attefall.

Ministern vill sänka skatten för privatuthyrare

Attefall: "Tycker att man ska vara generös"
1:59 min

Den som hyr ut en del av sin bostad kan få göra ännu större skatteavdrag i framtiden. Avdraget har redan höjts flera gånger, men bostadsminister Stefan Attefall är beredd att gå ännu längre.

Ett av argumenten till att höja skatteavdragen är enligt Stefan Attefall att bostadsbristen i landet är ett problem som fortsätter att bli allt större. 

– Ja, den är mycket bekymmersam, särskilt i storstadsområdena och universitetsorterna. Tyvärr ser det ännu värre ut de närmaste åren med tanke på att vi får ett växande antal ungdomar som ska ut på bostadsmarkanden, säger Stefan Attefall. 

Bostadsministern vill inte sätta någon exakt siffra på hur många nya bostäder som behöver byggas. Han säger däremot att det behövs många olika åtgärder samtidigt för att råda bot på problemet. 

En sak som snabbt skulle kunna ge tak över huvudet åt många är enligt Stefan Attefall att öka incitamentet för människor att hyra ut en del av sin bostad. 

Skatteavdraget var från början 4 000 kronor per år och har sedan dess höjts först till 12 000 och sedan till 18 000 kronor. 

– Jag personligen tycker att vi måste fundera på om man kan gå vidare ytterligare med antingen en ännu högre gräns eller att ta till sig det norska exemplet. Där får man hyra ut ungefär upp till halva privatbostaden skattefritt, säger Stefan Attefall. 

Ett avdrag bygger förstås inga nya lägenheter, utan handlar i praktiken om att dela på de bostäder som redan finns. Men Stefan Attefall tror att det kan få bra effekt som en av flera åtgärder.

– Kombinationen mellan den här skattefria gränsen och rot-avdraget gör att många kan bygga om sin bostad och skapa en lägenhet för exempelvis en student. Därmed kan man få en ganska bra ekonomisk avkastning på att vara hyresvärd åt något som behöver en bostad. 

Hur mycket är det rimligt att man ska kunna tjäna skattefritt på att hyra ut en del av sin bostad? 
– Så länge det handlar om en privatpersons bostad tycker jag att man ska vara ganska generös. 

Skatteavdraget höjdes alltså så sent som i januari till 18 000 kronor. Men bostadsministern tror ändå att han kan få resten av regeringen med sig på förslaget.

– Vi har fått gehör att höja till den här gränsen, vilket gör att det säkert finns en lyhördhet för att gå vidare. Det gäller bara att kunna påvisa att de skattebortfall det innebär också gör nytta, säger han.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".