Oxford street i London, 23 december 2010. Foto: Alastair Grant/Scanpix.

Kyla och snö får brittisk ekonomi att backa

1:54 min

Den brittiska ekonomin har slutat att växa och backade med en halv procent det sista kvartalet förra året. Och en bidragande orsak till det var det kalla vädret, enligt den brittiska statistikmyndigheten.

I november och december vräkte snön ned och kvicksilvret kröp ned under 20 minus. Värsta förvintern på hundra år sades det, och då är det mycket som stannar upp här i Storbritannien.

Men nu går det inte bara att skylla på vintervädret, även om finansminister George Osborne gärna gör det. I en BBC-intervju i dag pratade han om "the bad weather" tolv gånger.

Faktum är att när den brittiska statistikmyndigheten räknar bort vädrets påverkan så var tillväxten det sista kvartalet plus minus noll.

Prognosmakarna hade, med vädret inräknat, trott på en tillväxt på omkring en halv procent. Den största besvikelsen var byggbranschen som backade med över tre procent, men också tjänstenäringen minskade.

Oppositionspartiet Labours ekonomiske talesman Ed Balls förklarar de svaga siffrorna med att många håller igen oroade av regeringens alltför stora skattehöjningar och nedskärningar.

Men finansminister George Osborne säger att ambitionen att kraftigt minska det stora budgetunderskottet står fast. Och så återkommer han till vädret.

– Dåligt väder räcker inte för att blåsa regeringes ekonomiska politik ur kurs, säger George Osborne och pekar på att tillverkningsindustrin växte med 1,4 procent stärkt av god export mycket på grund av det svaga pundet. 

Efter dagens BNP-siffra sjönk pundet ytterligare ned mot 15-årslägsta mot den svenska kronan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista