Sveriges Radios ekonomikorrespondent Staffan Sonning på plats i Davos.

Vad är viktigast för Sverige på Davos-mötet?

Sveriges Radios ekonomikorrespondent Staffan Sonning är på plats på ekonomitoppmötet i Davos. Han har svarat på frågor i en chatt. Läs frågor och svar här.

moderator:Nu börjar chatten! Ställ din fråga till Ekots ekonomikorrespondent Staffan Sonning.
Carolina Olson:Hej, Får frågor som miljö och företags sociala ansvar utrymme i Davos? Satsningar på miljö och mänskliga rättigheter kräver ju ekonomiska investeringar och en vilja från världens ekonomiska ledare.
Staffan Sonning:Hej Carolina. Jodå. Här är det ganska många punkter som handlar just om grön tillväxt. Mitt intryck är att det är på väg att bli nåt man faktiskt kan tjäna pengar på...
Dag:Kommer man att ta upp Global inpact punkterna igen på årets möte? (som handlar om regler för rättvis handel , arbetmiljö , barnarbete mm)
Staffan Sonning:Hej Dag, Nej, såvitt jag har sett i det feta programmet, är det ingen särskild punkt i år.
Christer Larsso:Makteliten samlas för informella samtal utan egentlig insyn. Det tas givetvis beslut även informellt, Kan du ange 3 frågor som är direkt knutna till Davos? I dagens möte måste väl utvecklingen i Egypten stå i första rummet. Vi i västvärden är säkerligen oroade om dominoeffekt i diverse arabländer. Oljan är trots allt viktigare än demokrati? Eller vad tror du?
Staffan Sonning:Hej Christer, Jodå, väldigt mycket är relaterat till det som händer just nu: Händelserna i norra Afrika har varit uppe ganska mycket, bl a i samband med de stigande matpriserna som delvis ligger bakom upproren. Den andra stora frågan är den tudelning av världsekonomin som pågår, dvs nya tillväxtländer som går som tåget och dom gamla länderna som sackar efter. En tredje stor fråga är fattigdomsbekämpning
Pär:Vad är viktigast för Sverige på Davos-mötet?
Staffan Sonning:Hej Pär, Viktigast för Sverige är nog samma som för de flesta länder: Att inte världen kastas ut i en ny ekonomisk kris. Det skulle ingen ha råd med. Räddningspengarna är slut!
maggan i Marsei:Hej Varför diskusteras inte försvarsutgifter som del av ekonomitoppmötet? USA spenderar nu mer på försvaret än någon gång under Kalla kriget medan EU-problemet Grekland spenderar miljarder dollar årligen på upprustning mot sin utvalda fiende Turkiet via tyska och amerikanska vapenfirmor. Exempelvis. G 20 är enligt Sarkozy förhindrat ta upp försvarsutgifter. Är Davos lika blint för verkligheten och i så fall varför?
Staffan Sonning:Hej Maggan, nej försvarsutgifterna är inget ämne här. Det är nog så att de koncentrerar sig på sådant som de förhoppningsvis kan enas kring.
Thomas:Hej Staffan. Det lär vara väldigt dyrt att deltaga i WEF i Davos. Flera hundratusen kronor. Vad får Sveriges Radio betala för ditt deltagande?
Staffan Sonning:Hej Thomas, jo det är dyrt! Men media betalar ingenting. Hotellrummen är också svindyra, men det är fullt överallt ändå. Jag har fått tag i en liten lägenhet som för en vecka kostar hälften av vad ett hotellrum kostar per natt... I fjol sov jag i en alphydda högt uppe i bergen, endast nåbar med snöskoter...
Nils Ekdal:Vad är enligt dig den mest intressanta frågan som ska tas upp i år?
Staffan Sonning:Hej Nils, de ska försöka komma överens om en mekanism för hur man tidigare ska upptäcka och förhindra risker i de ekonomiska systemen. Och det behövs minsann. Så sent som för ett drygt halvår sen gav EU tummen upp för nästan alla banker i ett s.k stresstest. Bla de irländska. Efter några månader var varenda iländsk bank konkurshotad!
Nils Ekdal:USA och Kina har nyligen haft toppmöte. Kommer relationerna mellan dem att diskuteras?
Staffan Sonning:Hej igen Nils, jodå det har varit mycket diskussioner mellan kinesiska och amerikanska deltagare i panelerna. Ganska intressant, men mycket artighetsfraser och upprepade ståndpunkter.
xxx:Hur är säkerheten på ett möte med så många höjdare?
Staffan Sonning:Enormt hög. Militär o polis med automatkarbiner överallt. Maskerade krypskyttar på taken. Benhårda säkerhetskontroller.
Lasse:Finns det något någon programpunkt där man fokuserar på frågan om ekonomisk tillväxt som ett problem och som en ohållbar målsättning inför framtiden?
Staffan Sonning:Hej Lasse, nej det finns det inte. Den här församlingen är nog den främsta förespråkaren för det motsatta...
moderator:Nu avslutar vi chatten med Staffan Sonning, på plats på ekonomitoppmötet i Davos. Tack för era frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista