Trenden med färre sjukskrivna bruten

1:32 min

Antalet sjukskrivna ökar igen för första gången på sju år. Vändningen inträffade under sista kvartalet i fjol, rapporterar TT. Däremot fortsätter antalet förtidspensionärer att minska.

Inte sedan rekordåret 2003 har sjukskrivningarna blivit fler, men nu rapporterar Försäkringskassan att den sjunkande trenden är bruten. 

– Vi har en uppgång i antalet nettodagar för sjukskrivningar under fjärde kvartalet 2010. Den här uppgången beror på att de utförsäkrade återvänder till sjukpenningförsäkringen, säger Mathias Johansson, analytiker på Försäkringskassan. 

Orsaken är att de som under 2010 lämnade sjukförsäkringen efter att ha förbrukat alla sina sjukpenningdagar i högre grad än väntat återvände efter de tre karensmånaderna. 

Enligt en uppföljning som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen gjorde i december återvände hela 60 procent av dem som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid förra årsskiftet. 

Försäkringskassan räknar med att ökningen av antalet sjukskrivna är tillfällig och planar ut. Dessutom tror man att det handlar om en övergångsperiod i och med regeländringarna, och att det vänder neråt igen efter 2012. 

Men det finns regionala skillnader där sjukskrivningarna ändå ökar, även om man inte räknar med utförsäkrade som återvänder. Västra Götaland är ett exempel på det. 

Samtidigt som antalet sjukskrivna ökar igen fortsätter antalet förtidspensionärer, eller personer med sjukersättning, att minska. Det är de skärpta reglerna som påverkar det, enligt Mathias Johansson på Försäkringskassan. 

– I sjukersättningen så ska man ju ha förlorat arbetsförmågan på grund av sjukdom för överskådlig tid. Det blir svårare att få sjukersättning, säger han.

Ekots tidigare rapportering om de utförsäkrade

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista