1 av 2
Många överträdelser sker via sms. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
2 av 2

Allt fler anmäler brott mot besöksförbud

Fällande dom i runt hälften av fallen
2:17 min

Polisen får allt fler anmälningar om att personer som har besöksförbud ändå kontaktar eller söker upp den person som besöksförbudet ska skydda. Anmälningarna har ökat tre år i rad, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet.

– De flesta överträdelser sker via sms, mejl, eller att man försöker kontakta tredje person, att hälsa eller säga något. Det kan också vara så att man åker utanför bostaden, på gatan eller vid deras arbetsplats, säger Karin Engström Tirus. Hon arbetar hos polisen i Dalarna som kontaktperson till dem som ska skyddas av besöksförbud.

Besöksförbud innebär att den som får förbudet inte får besöka, kontakta eller följa efter den som ska skyddas.

Under förra året anmäldes fler än 5 200 fall där personer ska ha brutit mot besöksförbudet. Det är den högsta siffran på mer än tio år, och antalet har ökat tre år i rad.

Enligt Rikspolisstyrelsen är en förklaring att polismyndigheterna nu arbetar mer aktivt med att informera de som ska skyddas av besöksförbud om vad som ska räknas som en överträdelse. Det säger Martin Permén, som är handläggare på Rikspolisstyrelsen.

– Om jag vet att jag även är skyddad från telefonsamtal, kanske jag anmäler det i större utsträckning. Det kan vara en förklaring. Men det kan också vara att man har en kontaktperson inom polisen, att det är lättare att få kontakt med den personen som tar upp en anmälan, säger han.

Anmälningarna ökade under förra året i 14 av 21 län, enligt Brottsförebyggande rådets preliminära statistik.

Men det är fortfarande svårt att få fällande domar för brott mot besöksförbudet.

Några siffror för förra året finns inte än. Men enligt Åklagarmyndigheten har det tidigare bara varit runt hälften av anmälningarna som lett till fällande domar.

– Ofta kan ord stå mot ord, om det inte finns någon annan stödbevisning. Det är ofta där vi har svårigheten, säger Martin Permén på Rikspolisstyrelsen.

Men trots det är det viktigt att anmäla, säger Karin Engström Tirus hos polisen i Dalarna.

– Jag vet av erfarenhet att om de här trakasserierna fortsätter har åklagaren möjlighet att ta upp det senare. Ofta kan det här eskalera.

Besöksförbudet har ofta kritiserats för att inte ha effekt och regeringen har föreslagit en ny lag som bland annat innebär att den som ålagts ett besöksförbud i vissa fall ska kunna övervakas elektroniskt.

Det kommer att göra skillnad, tror Karin Engström Tirus.

– De som är notoriska överträdare, som står för den största andelen, tror jag att det kan ha en effekt på. Absolut, säger Karin Engström Tirus, kontaktperson hos polisen i Dalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".