Det blåser om Viking Line

Det är inte bara i Sverige som debatten går hög om vad företagen gör med de pengar de förfogar över. I Finland får det åländska färjerederiet Viking Line nu kritik för att man delar ut stora belopp till aktieägarna samtidigt som rederiet ber om statsstöd för att fortsätta trafiken under finländsk flagg, rapporterar vår Helsingforskorrespondent.
I Finland har färjrederiet Viking Line råkat i blåsväder. Viking vill att staten ger landets rederier samma frikostiga stöd som Sverige gör. Det är 40 procent billigare att ha en färja under svensk än under finländsk flagg, hävdar den finländska rederinäringen. Men samtidigt som Viking Line vill ha miljonstöd av skattebetalarna tar nu rederiet omkring 150 miljoner kronor av sina egna pengar och delar ut till aktieägarna. Det är 66 procent av hela det senaste årets vinst som nu försvinner ut ur rederiets kassa, istället för att användas till färjornas drift. Naturligtvis har det här väckt stort uppseende. Inte ens det framgångsrika Nokia kan dela ut så en stor del av sin vinst till aktieägarna. I riksdagen som i sista hand skall besluta om sjöfartsstödet har nu flera riksdagsmän ifrågasatt hela tanken på ett finländsk sjöfartsstöd eftersom redarna egentligen tycks ha mycket gott om pengar. Andra misstänker att rederinäringen inte längre tror på sin egen framtid utan snabbt försöker plocka ut så mycket pengar det bara går innan dåligare tiderna kommer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".