1 av 2
President Dmitrij Medvedev (t h) bredvid FSB-chefen Alexander Bortnikov. Foto: Vladimir Rodionov/Scanpix.
2 av 2
Klicka för karta - folkgrupper i kaukasus

Medvedev garanterar säkerhet inför OS i Sotji

1:38 min

Efter gårdagens blodiga terrordåd mot en storflygplats i Moskva lovade i dag Rysslands president Dmitrij Medvedev höjd säkerhet inför bland annat vinter-OS i sydryska Sotji 2014. Medvedev talade också om en skoningslös kamp mot terrorister.

– Terrorism fortsätter att vara det största hotet mot vårt lands säkerhet, sa i dag Dmitrij Medvedev i ett möte med den högsta ledningen för den ryska säkerhetstjänsten FSB.

Den ryske presidenten uppmanade FSB att göra allt för att hitta de skyldiga till bombdådet på Domodedovo-flygplatsen och ställa dessa inför rätta.

Om de gör motstånd ska de undanröjas på stället, sa Medvedev i osedvanligt hårda ordalag.

Dessutom lovade han att säkerheten under kommande storevenemang i Ryssland kommer att vara tillräcklig. Som exempel nämnde Dmitrij Medvedev vinter-OS i Sotji 2014 och fotbolls-VM 2018, två kommande internationella idrottsevenemang där säkerhetsfrågan har debatterats.

Sydryska Sotji ligger geografiskt mycket nära de oroliga områdena i norra Kaukasus där det väpnade våldet mot myndigheterna är vanligt förekommande.

På Domodedovo-flygplatsen söder om Moskva har säkerhetskontrollerna i dag varit noggranna vid all inpassering till terminalerna och flygtrafiken har flutit på som vanligt, men många som sedan tidigare bokat in resor kände obehag inför att flyga från den drabbade flygplatsen.

– Jag har ärligt talat inga ord för att de inte kunde förutse detta och stoppa det, säger 23-åriga Alya som ska flyga till staden Samara i centrala Ryssland. Hon har egentligen ingen lust, men resan är inbokad sedan länge.

Från Kreml kommer nu kritik mot alla som har ansvarat för säkerheten på Domodedovo och president Medvedev har bett åklagare utreda om det har begåtts några fel och i så fall av vem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista