1 av 2
Stölderna på arbetsplatserna leder till ekonomiskt bortfall för Lars Göransson. Foto: David Rasmusson/Sveriges Radio.
2 av 2
Klicka för grafik - brottslighet mot företag

Skånska företag hårt drabbade av brottslighet

2:42 min

Bluffakturor, skadegörelse och inbrott är brott som ofta drabbar företag. Över hälften av företagen i Skåne har utsatts för någon form av brottslighet de senaste tre åren, visar en enkätundersökning från Svenskt näringsliv.

Göranssons Anläggningar i Bjuv som utför kabelarbete och markentreprenad har flera gånger de senaste åren blivit bestulna på olika redskap och maskiner, berättar ägaren Lars Göransson.

– De stannar till med en skåpbil, slänger in den och sticker iväg. Det går väldigt fort. Vid ett par tillfällen har vi förlorat saker trots att vi befunnit oss 30-40 meter bort.

Stölderna på arbetsplatserna leder framförallt till ekonomiskt bortfall för Lars Göransson.

Man har inte maskiner till att utföra arbeten i tid och eftersom försäkringen inte alltid täcker är de dyra att ersätta.

– Det blir mycket pengar. En vibrator kostar 25 000-30 000 kronor. Det är inte roligt att bli av med det.

Stölder är ett av de vanligaste brotten mot företag, och även bluffakturor, inbrott och skadegörelse är ofta förekommande, visar en undersökning som Svenskt Näringsliv i Skåne låtit göra.

En enkät gick ut till 700 företag, och av de 460 som svarade, uppgav 54 procent eller 250 bolag att de utsatts för någon form av brottslighet de senaste tre åren.

Bakgrunden till undersökningen är den negativa mediala uppmärksamhet som Malmö fick i samband med de många skjutningarna i fjol.

Rolf Elmér, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne, blev uppringd av många journalister som frågade hur det här påverkade näringslivet i regionen. Han ville då undersöka vilken effekt brottslighet i allmänhet hade på företagen.

– De flesta företag säger att det inte påverkar deras möjlighet att rekrytera. Jag har inte heller sett att det påverkat möjligheten att växa och expandera men däremot säger en tredjedel att det påverkar dem negativt ekonomiskt.

Nästan vart tredje bolag som utsatts för kriminalitet säger i undersökningen att brottsligheten påverkar dem ekonomiskt i stor eller ganska stor uträckning.

– Våra företagare måste lägga mer pengar på bevakning och övervakning. Det leder till ökade kostnader för företagen för att hantera detta och i slutändan till konsumenten.

Få bolag tycker däremot att brottsligheten är skäl nog att flytta, men det finns några, tre procent av dem som utsatts för brott, som har övervägt att flytta sin verksamhet

Undersökningen gäller bara skånska bolag, men Rolf Elmér har svårt att se att det skulle vara någon skillnad jämfört med de övriga storstadsregionerna. 

I en undersökning som organisationen Företagarna publicerade ifjol var det till exempel bolag i Kalmar län som uppgav att de var mest utsatta för brottslighet.

– Man hävdar att Skåne är lite mer drabbat av organiserad brottslighet på grund av vår närhet till kontinenten, men jag tror att om man jämför med andra storstadsregioner så är det väldigt lika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista