MIGRATIONSVERKET SVARAR:

"Inte rimligt att sitta i arrest så länge"

1:46 min

Polisen i Göteborg är kritisk till att man allt oftare tvingas ta hand om asylsökande som ska avvisas och som Migrationsverket inte vill ta ansvar för. Sedan i höstas har ett tiotal asylsökande suttit i arresten i Göteborg, en självmordsbenägen man har suttit i 25 dagar. Och Caroline Henjered, verksamhetschef för Migrationsverkets asylmottagning, tycker inte att det är rimligt att sitta i en arrest så länge.


– Jag bedömer inte att det är rimligt att människor hamnar i en arrest i 25 dagar. Det finns med all sannolikhet olika skäl till varför det ser ut så, säger Caroline Henjered, verksamhetschef för Migrationsverkets asylmottagning.

Mer än så vill Caroline Henjered inte säga i dag, eftersom hon inte känner till omständigheterna i just det här fallet.

Men problemet med flyktingar som av olika anledningar inte kan vara i Migrationsverkets förvar i väntan på avvisning är inte nytt.

Sedan i höstas har ett tiotal personer suttit i polisens arrester i Göteborg. Och nu har alltså en självmordsbenägen man suttit i en arrest i 25 dagar. Normalt ska ingen vistas där i mer än fyra dygn. 

En arrest har förutom takbelysning ingen annan inredning än en madrass på golvet.

Polismästare Lars Klevensparr tycker att situationen är så allvarlig att han överväger att JO-anmäla sig själv.

– Jag som är ytterst ansvarig för det här, väntar nu bara på att någonting går riktigt fel, och jag har talat med kriminalvården och med Migrationsverket, och ingen vill ta på sig ansvaret för det här. Jag har till och med övervägt att anmäla mig själv till Justitieombudsmannen, som får pröva det här, säger Lars Klevensparr.

Men Caroline Henjered vill inte uttala sig om en JO-anmälning.

– Det måste den enskilda tjänstemannen avgöra själv.

Men vad är en acceptabel miljö för förvaring av asylsökanden?

– Där man har tillgång till relevanta insatser i form av sjukvård, eller annan expertis.

Och då kan det alltså också vara en arrest?

– Jag kan inte uttala mig om hur det ser ut i en arrestlokal, säger Caroline Henjered, verksamhetschef för Migrationsverkets asylmottagning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista