Svenska kronan gillas av investerare

"Kronan kommer att fortsätta förstärkas"
0:54 min

Investerare fortsätter att söka sig till starka valutor, där ekonomierna har god tillväxt och länderna har koll på statsfinanserna. Det visar banken SEB:s senaste valutarapport. Enligt chefstrateg Johan Javéus på SEB är den svenska kronan en valuta som faller investerarna i smaken.

– Kronan kommer att fortsätta förstärkas under 2011. Och vi räknar väl med att det blir en förstärkning både mot euron och mot dollarn. Vi har en kronkurs framåt sommaren på 8,70 mot euron och ända ned till 6,20 mot dollarn.

Vi är ju mitt uppe i rapportperioden nu. Hur tycker du att svenska företag hanterar den starka kronan?

– Ja, det är ju klart att när vi får en stark krona som vi har i dagsläget, så blir det ju naturligtvis någonting som dämpar vinstutveckling i exportföretagen. Men jag tror att en viktig poäng som man ska komma ihåg är att för exportföretagen så är valutan någonting som man kan parera.

– Det absolut viktigaste är att det finns en global efterfrågan på deras varor. Och så länge den efterfrågan fortsätter att förbättras då tror jag inte att valutan kommer att bli något stort problem för företagen, säger SEB:s chefstrateg Johan Javéus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".