Vakttorn på Guantánamo. Foto: Brennan Linsley/Scanpix

Livstid för Guantánamo-fånge i civil domstol

Ett test för Obamas linje i Guantánamofrågan
1:25 min

I USA har domen mot den förste Guantánamo-fången som ställts inför civil domstol kommit. Mannen döms till livstids fängelse.

Den 36-årige Ahmed Ghailani från Tanzania döms till livstids fängelse för att ha varit med och planerat bombdåden mot USA:s ambassader i Kenya och Tanzania. Fler än 200 personer dödades i tvillingattackerna mot ambassaderna 1998.

Ghailani greps av amerikansk säkerhetstjänst i Pakistan 2004 och har sedan dess hållits fängslad, bland annat på Guantánamobasen på Kuba.

Han blev den förste Guantánamofånge som ställdes inför rätta i en ickemilitär, civil domstol, och åtalades på 287 punkter.

I november förra året beslutade domstolen i New York att fria Ghailani på alla åtalspunkter - utom en.

Han fälldes när det gäller sammansvärjning i syfte att skada amerikansk egendom. Nu fastställs alltså straffet till livstids fängelse.

Ghailanis rättegång har blivit ett test för president Barack Obamas linje i Guantánamofrågan.

Obama har ju sedan länge lovat att stänga Guantánamolägret, och vill att fångarna ställs inför domstol på amerikanska fastlandet.

Men förslaget har mött kraftigt motstånd i kongressen, och i dag finns ingen konkret plan för hur Guantánamo ska avvecklas.

Fler än 170 terroristmisstänkta män hålls fängslade, utan rättslig prövning, på Guantánamobasen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".