Maud Olofsson (C). Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Oenighet kring finansieringen av elnät i EU

1:27 min

På ett extra toppmöte i Bryssel nästa vecka ska EU:s regeringschefer diskutera den framtida energipolitiken. EU-kommissionens förslag innebär att svenska skattebetalare kan tvingas vara med och betala nya elnät, varnar Sveriges näringsminister Maud Olofsson.

– Det riskerar att bli mycket dyrare. Ska vi bygga elnät runt om i Europa via EU-budgeten kommer det att kosta väldigt mycket pengar.

Det är EU-kommissionens förslag om att framtida energisatsningar, totalt ofattbara 1 000 miljarder euro, måste hämtas från EU-budgeten som får Maud Olofsson att reagera.

– Vi har på nordisk basis fått våra systemoperatörer att sätta sig ner och diskutera vilka nät som vi ska bygga. Men det är fortfarande så att vi bygger när där de behövs mest och de avgiftsfinansieras.

– Det är ett väldigt kostnadseffektivt sätt att bygga nät, även om människor klagar i dag.

EU:s energiministrar har hittills bara haft en första debatt om EU-kommissionens förslag. Skiljelinjen då var tydlig.

Länder med friare elmarknad – till exempel Sverige sa nej till elledningar där pengarna kommer från EU.

Länderna i Sydeuropa och gamla Östeuropa tyckte däremot att det var ett bra förslag som kunde hjälpa fram de ländernas egna projekt.

Det som enligt svenska regeringen blir ett dyrare sätt att bygga elnät på kommer kanske inte att synas på elräkningen, men det blir medborgarna som får betala, säger Sveriges näringsminister.

– Om du får kostnaden på skattsedeln eller på elräkningen spelar inte så stor roll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista