Fortsatta oroligheter i Libanon

"Beirut är en spökstad i dag"
1:21 min

Libanon har i dag återigen präglats av orolighet och demonstrationer. Det sedan den av Hizbollah stödde Najib Mikati utsågs till ny premiärminister.

Alexandra Sandels, reporter för LA Times i Beirut, vittnar om en spökstad.

– Det har varit en spökstad i dag. Helt folktomt. Militärer och poliser är utstationerade överallt och det har varit kravaller i vissa delar av staden med brinnande bildäck och liknande på gatorna.

– Det är ingen vanlig vardag direkt. Folk har varit oroade och undrar hur det hela ska sluta.

I hamnstaden Tripoli i norra Libanon uppges ett 20-tal personer ha skadats i samband med de våldsamma demonstrationerna.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att demonstranternas ilska under dagen också riktats mot journalister, bland annat sattes en sändningsbil tillhörande nyhetskanalen al-Jazeera i brand. 

Najib Mikati har tidigare stött den sittande premiärministern Saad Hariri vars regering kollapsade för två veckor sedan.

Då avgick Hizbollahministrar i protest mot att FN-tribunalen väntas åtala Hizbollahmedlemmar för mordet på Hariris far, Rafiq Hariri år 2005.

Oro över att Libanon med Najib Mikati som premiärminister kommer att närma sig Syrien och Iran har uttryckts från flera håll i världen.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton sa i dag att en Hizbollahledd regering kommer att ha stor påverkan på USA:s relation med Libanon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".