En man tänder ljus för att hedra offren. Foto: Dmitry Lovetsky/Scanpix.

Moskva sörjer offren för terrordådet

Säkerheten skärps på många ställen
1:16 min

I Moskva är det i dag officiell sorgedag med anledning av terrordådet på flygplatsen Domodedovo i måndags. 35 personer dödades och över hundra skadade är kvar på sjukhus.

Alla statliga myndigheter i Moskvaregionen kommer i dag att hissa flaggorna på halv stång för att hedra minnet av offren i bombdådet på Rysslands största flygplats.

Många tidigare planerade nöjesevenemang kommer att ställas in och radiostationer i Moskva avstår från att sända reklam. Ryska tv-kanaler tar bort underhållningsprogrammen ur tablån och kommer att sätta in specialprogram om tragedin på Domodedovo.

Eftersom säkerhetskontrollerna på många av Rysslands flygplatser höjts sedan i måndags har också köerna blivit längre för resenärerna.

Det är inte bara i storstäder som Moskva och Sankt Petersburg som säkerheten har skärpts. I flera ryska delrepubliker i norra Kaukasus uppges nu kontrollerna öka på buss- och tågstationer samt flygplatser.

Det är i första hand republikerna Tjetjenien, Dagestan och Nordossetien som infört strängare kontroller.

I Dagestan har dessutom lokala myndigheter inlett en undersökning för att se om personer från delrepubliken kan ha varit inblandade i attentatet på Domodedovo-flygplatsen.

I mars förra året utlöste två kvinnliga självmordsbombare från Dagestan var sin sprängladdning i Moskvas tunnelbana och dödade 40 människor.

Efter måndagens attack har undersökningsledarna pekat ut terrorister från norra Kaukasus som misstänkta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".