Silvio Berlusconi. Foto: Scanpix.

Berlusconi rasande i direktsändning

1:50 min

I Italien ökar pressen mot premiärminister Silvio Berlusconi från allt fler håll. Han överlevde före jul en misstroendeomröstning i parlamentet med endast tre rösters marginal, men allt fler reagerar på hans utsvävande liv och eventuella sexköp.

Berlusconi försöker försvara sig och det senaste var att ringa upp mitt i en direktsändning på tv och skälla ut programledaren.

– Ert program är vedervärdigt och lett på ett förkastligt, vidrigt och motbjudande sätt, sa Berlusconi.

De italienska tv-tittarna fick alltså helt plötsligt höra sin egen premiärminister skrika bordell-tv mitt i en direktsändning. Programmet diskuterade den senaste sexskandalen.

Berlusconi anklagas för sexorgier er med prostituerade, sexköp av en minderårig Ruby och för att försökt ha pressat polisen att släppa denna 17-åring när hon hade gripits misstänkt för stöld. 

Programledaren fladdrade med blicken, men gav ilsket svar på tal att nu fick det räcka med förolämpningar.

Varningarna haglar nu över Berlusconi från många kanter.

I söndags riktade näringslivsorganisationen, Confindustria skarp kritik mot premiärministern försummar landets ekonomiska och sociala problem, uppslukad av sexskandaler och politisk käbbel.

I måndags sa den inflytelserika kardinalen och ledaren för Italiens biskopar att ett politiskt förtroende ställer krav på måttfullhet och disciplin.

För bara någon vecka sedan hävde Italiens författningsdomstol det skydd mot åtal som Berlusconi hittills haft. Domarna avgör själva om de vill driva fallen, sas det.

I går inleddes en granskning av sexaffärerna. Få tror att Silvio Berlusconi överlever länge till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista