1 av 3
Demonstranter stoppade trafiken på en bro i Kairo tidigt i morse. Foto: Ben Curtis/Scanpix.
2 av 3
Demonstranter kastade sten. Foto: Ben Curtis/Scanpix.
3 av 3
En demonstrant i Alexandria river ner en affisch på Egyptens president Hosni Mubarak. Foto: AP/Scanpix.
Egypten

Tre döda i största demonstrationen på decennier

Säkerhetsstyrkor använde tårgas och batonger
2:05 min

Tre personer dödades under gårdagens protester i Egypten, de största demonstrationerna under president Mubaraks era. Inspirerade av Tunisien gick tiotusentals egyptier ut på gatorna och ropade slagord mot presidenten, mot korruption, fattigdom, arbetslöshet och polistortyr.

Klockan ett i natt satte säkerhetsstyrkorna in stöten. De använde vattenkanoner, tårgas och batonger mot de demonstranter som övernattat på Kairos Tahrirtorg och lovat att stanna där tills regimen faller.

Tidigare under kvällen delade snabbmatsrestaurangerna i området ut gratis mat till demonstranterna och under en paus i konfrontationen delade aktivister bröd med polisen.

Men efter att förstärkningarna anlänt låg demonstranter och kippade efter andan i ett moln av tårgas.

Aktivisterna hade också svårt att kontakta varandra eftersom myndigheterna blockerat Twitter.

Det som tolv timmar tidigare sett ut att kunna bli en fredlig protestdag i Egypten slutade i våld.

Två demonstranter dödades i staden Suez, och en polis dog av sina skador i Kairo.

Protesterna i går, där demonstranter ropade ”Ner med Hosni Mubarak” var de största på flera decennier. Inte sedan brödkravallerna 1977 har så många människor vågat sig ut i Egypten, inspirerade av Tunisien.

Affischer av president Mubarak slets ner, dödsföraktande demonstranter ställde sig i vägen för vattenkanoner och kravallpolis. ”Vi kan också”, var budskapet.

”Förändringen kommer inte utifrån, inte från USA eller Europa. Vi ska få tillbaka vår värdighet”, sa en 33-årig demonstrant som är arbetslös och för första gången i livet optimistisk till att farao kan störtas. Det som hände i Tunisien kan hända i Egypten.

Alla de bedömare som avfärdat spridningseffekterna, hånskrattat åt jämförelser med Berlinmuren och sagt ”Nej, inte i Egypten, det kommer aldrig att ske i Egypten”, börjar nu undra om de haft helt fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".