Frihet, skanderade ett 20-tal ungdomar utanför domstolen.

Ungdomar backar upp Yukos grundare

Rysslands rikaste man ställdes inför rätta på onsdagen. Det blir en rättegång som av kritiker sägs avgöra hur demokratiskt och fritt Ryssland är.

Majoriteten tycker dock att den stenrike Michail Chodorkovskij bör sitta i fängelse. Utanför domstolen samlades unga demonstranter.

Frihet, frihet skanderade rödklädda ungdomar utanför domstolen där Rysslands rikaste man och hans kompanjon satt i en stålbur. Detta var dagen många väntat på när rättegången med de 800 sidornas åtalspunkter äntligen skulle börja.

Åtalet gäller svindleri och skattebrott. Michail Chodorkovskij kan få tio års fängelse om han fälls. Rättegången handlar dock inte alls om ekonomiskt fiffel och statsrofferi. Den är istället en politisk vendetta från presidenten och Kreml för att Chodorkovskij engagerat sig för oppositionspolitiker. Det är försvarets och de unga sympatisörernas version.

Cyniska ryssar som inte har något till övers för de superrika oligarkerna undrade vem som betalat de unga demonstranterna för att ropa frihet.

Alexej Ivanov går på samma universitet som Chodorkovskij gjorde en gång i tiden.

– Vi ingår en samvetsrörelse som försvarar Yukos aktieägares rättigheter och vi ser detta som en politisk rättegång riktad mot oligarkerna, sade han.

I timmar väntade press och sympatisörer utanför rättegången bara för att få veta att rättegången inte ens börjat eftersom en av försvarsadvokaterna var sjuk.

De unga i röda t-shirts tänker finnas på plats under hela rättegången som beräknas ta flera månader.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".