Toyota Avensis är en av de bilar som kallas tillbaka. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.

Toyota återkallar miljontals bilar

Världens största biltillverkare, japanska Toyota, återkallar återigen bilar. Den här gången rör det sig om 1,7 miljoner bilar där problem med bränsleläckage har upptäckts.

Håkan Pohl är vd hos återförsäljaren Toyota Center i Kungens Kurva utanför Stockholm.

– Vi jobbar just nu, eller Toyota Sweden arbetar just nu med att färdigställa brev som går ut till de här kunderna, eller kommer att gå ut inom kort. Det är 3 038 bilar, och vad vi vet i dag så finns det inga incidenter vare sig i Sverige eller i Europa kring det här problemet, säger han.

I Sverige rör det sig alltså om drygt 3 000 bilar av modellen Avensis. Men globalt handlar det om 16 olika Toyota-modeller, tillverkade mellan år 2000 och 2008, som nu kallas tillbaka på grund av sprickor i bilarnas bränsleledningar.

Sprickorna kan leda till läckage och hittills har 119 fall rapporterats, men ännu har felet inte lett till några olyckor.

Toyota har på senare år återkallat miljontals bilar av flera modeller på grund av tekniska brister. Och i USA har biltillverkaren dömts att betala 16 miljoner dollar i böter för att ha hemlighållit olyckor med krånglande gaspedaler, som lett till mer än 50 människors död.

Och visst har varumärket tagit stryk, menar Håkan Pohl, vd på Toyota Center.

– Jag tror att varumärket har fått en ganska ordentlig törn av det här, och det vore väl konstigt annars. Jag tror också att det kommer ett ta ett bra tag innan vi kommer tillbaka där vi var innan det här satte igång. Det är jag ganska övertygad om, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista