Pedofilmål får prövas igen

Det uppmärksammade fallet där en pappa mot sitt nekande har dömts till åtta års fängelse för sexuella övergrepp mot sin dotter kan tas upp på nytt. Det har Riksåklagaren beslutat.

Dottern till den dömde mannen har berättat om hur hon i nioårsåldern blev våldtagen och misshandlad vid hundratals tillfällen och dessutom såldes till män som utnyttjade henne medan pappan tittade på.

Idag avtjänar pappan ett åttaårigt fängelsestraff för grova sexuella övergrepp på sin dotter.

Teveprogram ifrågasatte trovärdighet
Men, när Sveriges Televisions program Uppdrag granskning gick igenom fallet visade det sig att trovärdigheten i flickans berättelse inte ifrågasatts tillräckligt, varken av polis eller pappans tidigare advokat. Det har fått stor betydelse för domstolens prövning.

Bland annat finns frågetecken när det gäller pappans möjligheter att ha begått övergreppen vid de tidpunkter som flickan påstått.

Också när det gäller den man som intygat att flickans berättelse är trovärdig, finns frågetecken. Mannen som haft ett hundratal terapisamtal med flickan, påstod i rätten att han var psykoterapeut.

Att mannen inte är psykoterapeut upptäckte inte tingsrätten, eftersom hans bakgrund inte kontrollerades ordentligt.

Får resning
Pappan har efter Uppdrag gransknings rapportering begärt resning i Högsta domstolen. På onsdagen meddelade alltså Riksåklagaren, som granskat de nya uppgifter som kommit fram, att man inte motsätter sig en resning.

Pappans advokat säger till Ekot att han hoppas att riksåklagarens bedömning ska väga tungt när Högsta domstolen beslutar om målet ska tas upp på nytt.

Maria Hansson
maria.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".