Gam-ledare välkomnar förundersökning

De datorer och dokument som beslagtogs hos ledare för den indonesiska separatiströrelsen Gam, undersöks nu av polisen.

Chefsåklagare Tomas Lindstrand vill vare sig säga vad som beslagtogs, hur lång tid undersökningen tar, eller vad det var som fick polisen att slå till på tisdagen.

Förundersökningen har pågått under flera månader, men vad det var som fick polisen att slå till igår vill Chefsåklagare Tomas Lindstrand inte berätta.

– Den här förundersökningen har pågått sen februari. Och vi har ju samlat på oss en del uppgifter och nu var det dags att se vad de misstänkta har att säga och om det finns nåt av intresse.

Det var de tre ledande personerna inom Gam-rörelsen, Malik Mahmoud, Zaini Abdulla och Hassan di Tiro som greps i sina lägenheter söder om Stockholm igår morse. De två förstnämnda är anhållna, medan den gamle och sjuklige Hassan di Tiro fick vara kvar i sitt hem. Ingen av dem kan utvisas, eftersom de är svenska medborgare, däremot kan de åtalas i Sverige.

Indonesiska myndigheter hävdar att det finns kopplingar mellan Gam-rörelsen i Sverige och terrordåd i Indonesien. Anklagelser som Gam-rörelsen förnekar.

Datorer och dokument beslagtagna
Enligt Chefsåklagare Tomas Lindstrand misstänks de tre för folkrättsbrott. En brottsrubricering som är bred, det kan exempelvis röra sig om misshandel, kidnappning eller mord. Vid tillslaget igår så beslagtog polisen, enligt företrädare för Gam-rörelsen, både datorer och dokument hos de tre misstänkta. Det är något som chefsåklagare Tomas Lindstrand inte vill kommentera.

Advokat Leif Silbersky, som är offentlig försvarare för Malik Mahmoud, säger till Ekot att hans klient förnekar brott. Silbersky säger också att det är möjligt att polis och åklagare chansat när de gjort tillslaget mot de tre, eftersom de inte verkar säkra på vad de beslagtagna dokumenten och datorerna innehåller.

Silbersky säger också att han inte fått se några bevis hittills under de förhör som hållits. Han har också fått reda på vad det är för brott hans klient anklagas för, men får däremot inte säga vad det är.

Baktiar Abdullah är Gam-rörelsens talesman i Sverige, och han säger att rörelsen är chockad över gårdagens händelser.

– Jag är ganska chockad, eftersom det kom plötsligt och utan förvarning. Det är oförståndigt, det som skedde igår, säger Bakhtiar Abdullah.

Gam-rörelsen välkomnar förundersökning
Den indonesiska regeringen hävdar att det finns kopplingar mellan Gam-rörelsen i Sverige, och terrordåd i Indonesien. Det är något som företrädare för Gam-rörelsen förnekar, och har istället välkomnat den förundersökning som nu pågår.

Dom indonesiska myndigheterna, som lämnat över mycket material till den svenska förundersökningen, har bland annat pekat ut Gam-rörelsen i Sverige för att ha varit inblandad i tre sprängattentat i Jakarta.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista