Demonstranter flyr från tårgas under protester onsdagen 26 januari. Sammandrabbningarna utbröt framför premiärministerns kontor. Foto: Rafael Yaghobzadeh/Scanpix.

Tunisiens protester långt ifrån över

1:30 min

Tusentals demonstranter fortsatte också idag sina protester i Tunisiens huvudstad och andra städer och krävde regeringens avgång. Många ropade också ut sitt stöd för protesterna i grannlandet Egypten.

LÄS OCKSÅ

Dagens protester - med kanske uppåt 100 000 deltagare och våldsamma sammandrabbningar mellan stenkastande demonstranter och polis som sköt tårgasgranater - understryker att det tunisiska upproret ännu är långtifrån över.

Fortfarande liknar interimsregeringen alltför mycket den regering som tjänade den av folket utsparkade presidenten Ben Ali; alltför många ministrar är kvar som var ansvariga för just det som väckte folkets vrede, bland dem premiärministern Ghannouchi.

En illustrativ bild: när den internationella arresteringsordern mot hela klanen Ben Ali för att ha plundrat statens kassakistor presenterades i en lång monolog av justitieministern - en av dessa Ben Ali-regimens länge trogna tjänare - blev det nästan slagsmål när journalisterna ville, men inte fick, ställa frågor.

Utifrån gatan hördes samtidigt ropen till denne justitieminister att frige de politiska fångarna, vars anhöriga trängdes i ministeriets trapphall.

Dagens konfrontationer ger än en gång motivering till frågan vad som kommer att tillfredställa de protesterande, vars exempel gett så mycket inspiration runt om i arabvärlden - om det räcker med interimsregeringens löfte om fria val inom sex månader och löfte om kompensation till de under upproret dödades familjer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista