Dagvattenbrunn i Östersund.

Parasitens ursprung en gåta

"Har inget datum att ge"
1:57 min

Det har gått två månader sedan Östersunds kommun gick ut och varnade invånarna för att dricka kranvattnet efter att mag-tarmparasiten cryptosporidium hade hittats. Men mysteriet med parasitutbrottet består och det är oklart när Östersundsborna kan sluta koka dricksvattnet.

– Det kan vi inte exakt säga idag, säger kommundirektör Bengt Marsh. VA-chef Rickard Jonsson

Nej, fortfarande kokas dricksvattnet i Östersund med sina 50 000 invånare.

Ett nytt reningsfilter installerades i vattenverket för över en månad sedan och det 32 mil långa kommunala dricksvatten-nätet spolas nu igenom, berättar stadens VA-chef Rickard Jonsson. Men inte heller han vill säga när vattnet går att dricka igen.

– Ambitionen är att göra det här minst tio gånger och att rengöra reservoarerna. Sedan har vi kombinerat det här med att ta prover och skickat till USA och det tillsammans kommer ju ge ett underlag för det här.

Men att säga hur långt bort det är går inte?

– Nej , jag har inget datum att ge dig, säger Rickard Jonsson.

Parasiten finns än idag i den ytvattentäkt som kommunens råvatten tas ifrån. Hur det kommer sig vet ingen och förhoppningen står nu till det nya reningsfiltret i vattenverket.

Samtidigt pågår en polisutredning om vem som kan tänkas bära skulden till parasitutbrottet, men den väntas bli klar tidigast i sommar.

Smittan har idag klingat av; över 12 000 Östersundsbor har anmält att de insjuknat av magparasiten men sjukvården tror att det handlar om betydligt fler.

Fast kommunchefen Bengt Marsh säger att någon sänkning av vattenavgiften inte är aktuell.

– Knappast eftersom det drabbat alla. Om vi ska ge av goodwill-skäl blir det bara en rundgång av pengar.

De senaste veckorna har parasiten spritt sig till vattendrag i flera byar utanför kommunen, som nu också måste koka sitt vatten.

Ottsjö i Åre kommun är en, där Gunilla Johansson på Ottsjö fjällhotell tar det med ro.

– Vi har ju redan idag många gäster som kommer från Östersund och Östersunds kommun. Man kokar sitt vatten hemma och nu fortsätter vi och kokar vattnet åt dem.

Samarbete med P4 Jämtland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".