Polis från Puntland har tillfångatagit pirater utanför Somalias kust. Arkivfoto: Scanpix.

Somaliska pirater avslöjas av FN

2:08 min

FN känner till hjärnorna bakom den somaliska piratverksamheten. Det säger FN:s särskilda sändebud för piratproblemet. Sändebudet Jack Lang har presenterat en rapport för FN:s säkerhetsråd i New York och är mycket bekymrad.

– Det är ett dussintal hjärnor bakom piraternas brott i Indiska Oceanen. Vi känner till deras namn, säger FN.s sändebud Jack Lang som har till uppgift att se över kapningarna av fartyg.

Det handlar om klanledare i Somalia. Många som arbetar med att bekämpa piraterna och skydda handelsfartyg och hjälpsändningar utanför Somalia har just ställt sig frågan om vilka som egentligen ligger bakom.

Jack Lang säger att han har tät kontakt med Interpol, att piraternas brottslighet är maffialiknande och den beskrivs som en industri.

– De är mycket skickliga på att tvätta och cirkulera pengarna, säger Jack Lang. Piraterna härskar över Indiska Oceanen nu. De somaliska piraterna har blivit experter på pengatvätt av de stora lösensummorna som betalas ut. Pengatvätten sker bland annat genom hotellverksamhet och här behöver vi spåra pengarana mer, säger han.

Jack Lang vill se bättre internationella polisinsatser och underrättelsearbete. De militärfartyg som jagar pirater, bland annat från EU, tvingas släppa 90 procent av piraterna eftersom lagföringen inte fungerar. En stor frustration för militärerna.

Häkten, domstolar och åklagarresurser i olika länder är inte tillräckliga. I sin rapport föreslår Lang att internationella domstolar byggs upp inom åtta månader. Tanzania är ett land som kan bli aktuellt, men också inne i Somalia, i Puntland och Somaliland. Där vill sändebudet också se fängelser med cellplatser för 1000 pirater.

En givarkonferens kan finansiera den här uppbyggnaden, föreslår Jack Lang. Över 700 besättningsmedlemmar sitter kidnappade i de pirathamnar som byggts upp längs Somalias kust.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista