Ingen överföring från AP-fonderna till staten

Det blir ingen överföring av pengar från pensionsfonderna till staten. Det meddelade Finansminister Bosse Ringholm idag.

Det handlar om ungefär 100 miljarder kronor och var de pengarna gör mest nytta. Ska de ligga kvar i pensionssystemet eller ska de användas till att betala av på statsskulden?

Med mindre pengar i penssionssystemet ökar risken för att pensionerna någon gång i framtiden inte kan öka lika mycket. Det är det som kallas bromsen i pensionssystemet. Men den risken ska vägas mot fördelarna med att föra över pengarna till staten.

För sådana fördelar finns, påpekar Erik Thedén, biträdande chef på Riksgäldskontoret som har hand om statsskulden.

Partierna som står bakom den stora pensionsuppgörelsen valde alltså idag att ta det säkra före det osäkra och säga nej till en överföring.

Vad gäller statsskulden, 1.228 miljarder kronor just nu, så kommer den att öka nästa år spår riksgäldskontoret. Och på lite längre sikt då? kommer Sverige att bli skuldfritt någon gång?

- Knappast under min livstid, alltså under de närmaste 30-40 åren, säger Erik Thedén.

Reporter: Martin Ahlquist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista