Lundberg riskerar straffavgift för informationsslarv

Finansinspektionens höga arbetsbelastning gör att man inte hinner utreda alla ärenden. Många personer i insiderposition, som anmäler sina aktieaffärer för sent, slipper ändå betala straffavgift.

En som slarvat med sina anmälningar är finansmannen Fredrik Lundberg. Han var nära att slippa undan straffavgiften men riskerar nu att få betala upp till 350.000 kronor.

Det var i april i fjol som han blev ägare till 10 procent av aktierna i investmentbolaget Industrivärden. Enligt reglerna skulle han genast ha anmält det till Finansinspektionens insiderlista. Men inte förrän i december, alltså mer än ett halvår senare, kom anmälan in.

Som Ekot tidigare berättat hinner Finansinspektionens inspektörer inte utreda alla förseningar, när börsen går upp. Det är oklart om Lundbergs försening hör till dem som prioriteras eller inte. Om förseningen utreds, riskerar Lundberg straffavgift på upp till 350 000 kronor.

Fredrik Lundberg är en av de mäktigaste i svenskt näringsliv. Genom Industrivärden har han stort inflytande över svenska storföretag som Ericsson, Sandvik och Handelsbanken. Genom det egna familjeföretaget ä han dessutom storägare i exempelvis Holmen, NCC och Hufvudstaden. Han är registrerad som insider i en lång rad av dessa bolag.

Kalle Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".