Flygplan landar på Bromma flygplats. Foto: Lars Pehrson/Scanpix

Nattöppna flygplatser kan rädda liv

Flygplatsen stängd - för tidigt född dog
1:50 min

Flera flygplatser runt om i landet saknar beredskap för att öppna flygplatserna nattetid. Det kan innebära fara för liv om sjukvården inte kan genomföra nödvändiga akuttransporter.

I Gällivare dog en för tidigt född flicka och överläkare Helge Brändström säger att utgången hade kunnat bli annorlunda om flygplatsen hade öppnats.

-- Det man kan konstatera är ju att tiden för omhändertagande försenades ett antal timmar, sade Helge Brändström överläkare i Umeå.

Det var i höstas som en för tidigt född flicka i Gällivare behövde få specialistvård. Men eftersom flygplatsen i Gällivare inte kunde öppnas under natten fick specialisterna från Norrlands universitetssjukhus i Umeå istället landa i Kiruna och sedan ta bil de 12 milen till Gällivare. Insatsen försenades och den lilla flickan dog.

– Det är anmält som ett Lex Maria-ärende för att se om den här förseningen påverkar hennes tillstånd negativt eller inte, säger Helge Brändström.

För snart två år sedan föreslog Transportstyrelsen att ett 10-tal flygplatser runt om i landet ska ha beredskap för att öppna nattetid. Det handlar om geografiskt, strategiskt utplacerade flygplatser och där staten föreslås stå för kostnaden. Men än har inget hänt.

Annika Nyberg är flygplatschef i Visby på Gotland. Under förra året användes flygplatsen nattetid närmare 50 gånger, bland annat av ambulansflyg. Tack vare att personalen svarat i telefon och ställt upp på nätterna så har hon lyckats få planen att lyfta. Men hon är kritisk till att inte ingen tar ansvar för att försäkra en beredskap nattetid.

-- Självklart finns det risker med det här. Just så är det ju eftersom vi är beroende av att människor ställer upp av sin goda vilja, säger hon.

Nyligen uppvaktade de fyra nordligaste landstingen regeringen i frågan. För enligt Helge Brändström är det viktigt att snabbt komma fram till en lösning.

– Jag tror att man inte ser hur hög angelägenhetsgrad det finns för den här typen av ambulanssjukvård som vi bedriver. Om man känner till så tror jag att man hanterar den här frågan snabbare och jag tror att det kommer att hända nu, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".