God tillväxt i Västerbottenostens hemlän

Det är stor skillnad i ekonomisk tillväxt mellan olika regioner i Sverige. Det gör att arbetslösheten är fortsatt hög trots att konjunkturen blir allt starkare. Västerbotten är ett av få län som där tillväxten är stark.

Det går bra för gruvindustrin, bioindustrin och skogsindustrin men också för företaget Ostriket, som gör den berömda Västerbottenosten.

Lagerchefen Ola Lindahl visar runt bland hyllmeter med stora gula ostar.

– Nu står vi i vårt torklager och det är här då ostarna kommer efter tre dygn i Burträsk. De ligger i saltlake i tre dygn för att få den rätta salthalten och även då så att osten ska få en yta som klarar av den långa lagringen.

Osten ger nyanställningar
Projektet Ostriket har genererat jobb. Enligt personalchefen för Norrmejerier Sinikka Lindquist hade Norrmejerier som tillverkar Västerbottenosten, 487 anställda i december 2003.

Norrmejerier har det senaste året utökat personalstyrkan med femton personer, och har fortsatt att nyanställa i Umeå och även i Luleå.

Ostlagret har byggts ut och man har börjat exportera Västerbottenosten till Ikeavaruhusen utomlands.

Guidade turer i Burträsk
Västerbottenosten har också blivit en turistattraktion. Ostriket har över 30 000 besökare per år

På Ostenshus i Burträsk tar man också emot turister på guidade turer i osttillverkningen.

– Vi brottas ständigt med det här problemet. Hur ska vi få folk att flytta hit? Hur gör vi när vi har så få arbetstillfällen? Hur ska vi få landsbygden att leva, frågar sig Helena Lindal som är projektledare på Ostriket.

– En av våra idéer var att vi skulle marknadsföra området med hjälp av Västerbottenosten. Det sprider ringar på vattnet som gör det möjligt för entreprenörer att starta upp någonting.

Monika Titor, SR Västerbotten
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".