Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Breda överenskommelser om skolpolitiken

1:44 min

Det kan bli breda överenskommelser över blockgränserna om skolpolitiken framöver, något som kan bli ett trendbrott jämfört med de senaste årens hårda debatter. Det framkom under riksdagsdebatten i dag.

– En konstruktiv opposition, som inte bara säger att de är emot allt vi gör, utan en konstruktiv opposition, kommer i det fortsatta arbetet att möta en öppen regering, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Längre tillbaka präglas svensk skolpolitik av breda överenskommelser där partierna kommit överens om hur skolan ska formas. Men de senaste tio åren har det varit mycket av hårda debatter, omröstningar och konfrontation.

I dag kom tecken på mer samförstånd igen. Utbildningsminister Jan Björklund sade att det nu blir en parlamentarisk kommitté med politiker från alla partier, som ska utreda hur ägare till dåliga friskolor ska hindras ta ut vinster.

Socialdemokraternas Mikael Damberg var i debatten orolig över att svenska skolresultat sjunker internationellt.

– Detta är djupt allvarligt, och ett misslyckande för en skolpolitik vars mål är att ta vara på varje elevs potential och jämna ut barn och ungdomars livschanser, säger han.

Mikael Damberg hade fyra förslag till bättre skola: Antagningsprov för lärare, mer pengar till områden som behöver, mer undervisning, kanske 10-årig grundskola och mer vetenskapligt beprövad undervisning.

Jan Björklund sade att allt det är på gång, och han tyckte att han tar sitt ansvar för skolan:

– Det är lätt att stå här, jag menar snacka går ju, men det är verkstad som gäller. Det är den som sker nu. Och ingen mer än jag skulle önska att det fanns någon quick fix som omedelbart kunde lyfta resultaten. Men de reformer som ger effekt tar tid därför att skolsystemet är så stort och omfattande. Och det är inte bara paragrafer, utan det är värderingar som måste påverkas av vad som är viktigt och inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista