Oroligheter i Bab el Qued-distriktet i Algiers i Algeriet. Foto: Scanpix

Oroligheter av matbrist på agendan

1:30 min

I Davos i Schweiz inleddes i dag Världsekonomiskt Forum i skuggan av oroligheterna i norra Afrika. De är följder av en världsekonomi i obalans, säger den amerikanske ekonomiprofessorn Nouriel Roubini.

– Se på vad som händer i Tunisien, Egypten, Marocko och Algeriet. Stigande matpriser leder till allvarliga sociala och politiska svårigheter, säger Nouriel Roubini.

Han pekar ut den stigande inflationen i världen som ett av de stora hoten mot världsekonomin just nu. Och den tyngsta delen i inflationen är stigande priser på råvaror och mat. Och stigande matpriser var en del av bakgrunden till folkresningen i Tunisien som ledde till att regimen störtades.

Nouriel Roubini blev känd som Doctor Doom, Domedagsdoktorn, när han varnade för att en allvarlig finanskris var på väg långt innan den blev verklighet. Nu säger han att risken för en omedelbar ny kris, en så kallad double dip, har minskat.

Men just prisutvecklingen på råvaror är en av de saker som kan leda till ett bakslag i världsekonomin, säger han. Utvecklingen i Nordafrika är bara det tydligaste tecknet.

– Prisökningen på råvaror leder till högre inflation, särskilt i tillväxtländer. Den leder till sjunkande disponibel inkomst runt om i världen, särskilt i utvecklade länder. Och det i sin tur bromsar konsumtionen och därmed tillväxten, säger Nouriel Roubini.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista