Högre ersättning för studenter på distans

Allt fler studenterna på universitet och högskolor pluggar på distans. De senaste tio åren har antalet distansstudenter tredubblats och förra läsåret var de nära 64 000.

Universiteten och högskolorna får bättre betalt för distansstudenter, än för vanliga studenter.

– Det var enkelt för mig, eftersom jag har hus. Det blir dubbelt boende om jag skulle läsa i Luleå, säger Mårten Enoksson i Arvidsjaur, som läser till projektingenjör vid Luleå tekniska universitet.

Distansutbildning har funnits sedan 1970-talet, men det är först de senaste åren som distansutbildning blivit en självklarhet i utbildningsvärlden.

Tredubbling på tio år
Under läsåret 2002-2003 var det nära 64 000 studenter på universitet och högskolor, som studerade på distans. Det är tre gånger så många som för tio år sen.

En förklaring till ökningen är att högskolorna får bättre betalt för distansstudenter, säger Eva Åström, utredare på Högskoleverket.

– Som högskola får man ersättning per student. Om man gör en distanskurs som registreras inom nätuniversitetet är ersättningen betydligt mycket högre än för vanliga utbildningar. Man får mer pengar per student kan man säga, säger Eva Åström.

Den tekniska utvecklingen är också en del av förklaringen. När allt fler har tillgång till datorer är det lättare för högskolor och universitet att undervisa elever, som befinner sig på en annan ort.

Satsat på distanskurser
I Arvidsjaur har kommunen satsat på att få invånarna att stanna kvar i kommunen när de ska studera på universitet och högskolor.

För tre år sedan pluggade 20 personer i Arvidsjaur på distans. Nu är det 120 personer. För kommunen är det nödvändigt att det är möjligt att studera vidare även i Arvidsjaur, säger utvecklingschefen Kenneth Eklund.

– Det är viktigt av flera skäl. Vi behöver en bas av välutbildade människor i service, lärare, sjuksköterskor och socionomer. Dessutom behöver vi grupper som har spetskompetens och som kan locka till sig verksamhet, som projektingenjörer och testningsingenjörer, säger Kenneth Eklund, utvecklingschef i Arvidsjaurs kommun.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se
Ulf Larsson, SR Norrbotten
ulf.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista