Amalgam i tänder kan bli förbjudet.

Amalgam kan förbjudas

Nu ska amalgamet bort från de svenska tandläkarmottagningarna. Kemikalieinspektionen föreslår ett generellt svenskt förbud för kvicksilver i produkter och varor i till exempel tandvårdsmaterial och strömbrytare.

Det innebär förbud för amalgam som tandvårdsmaterial och förbud att använda kvicksilver i kosmetika, strömbrytare, reläer och barometrar.

Amalgam i tandvården är en av de största källorna för kvicksilverutsläpp från varor och produkter i Sverige, detta trots att användningen av kvicksilver i amalgam på sex år har minskat från nära tusen kilo per år till dagens hundra kilo.

Expertisen har länge varit oense om huruvida kvicksilver i amalgam kan skada människors hälsa.

Når reningsverken
Nu har man i alla fall insett att amalgamet om inte annat är ett miljöproblem. Kvicksilver från amalgam når reningsverken och omöjliggör att slammet kan läggas på åkrarna.

Nu ska amalgam inte längre få användas. Undantag görs sannolikt för viss tandvård på sjukhus. Amalgamet i människors tänder är också via krematorierna en stor källa för utsläpp av kvicksilver till luften.

Stopp för laborationer
Det blir även stopp för användning av kvicksilver i kemiska och medicinska laboratorieanalyser. Undantag är sådana analyser som gäller just kvicksilver. Inte heller strömbrytare, reläer eller kosmetika ska få innehålla kvicksilver. För alla dessa användningsområden finns alternativ.

De här förbuden kan införas nationellt i Sverige utan att det krockar med EU: s lagstiftning, anser Kemikalieinspektionen.

Men andra stora källor för kvicksilver; lysrör, lågenergilampor och knäppcellsbatterier regleras hårt i EU: s direktiv och där kan inte Sverige införa något blågult förbud.

Med det här förslaget skulle utsläppen av kvicksilver från varor och produkter minska med en tredjedel.

Ser över export
Vid sidan av utredningsuppdraget påpekar Kemikalieinspektionen att betydligt fler krematorier borde installera rökgasrening. Det bör också utredas hur man ska hantera de utsläpp som Sverige bidrar med genom exporten av bland annat zinkmalm som innehåller kvicksilver.

Ambitionen är att kvicksilver ska ut ur kretsloppet. Ny användning av kvicksilver ska minimeras.

Det generella förbudet för kvicksilver i varor och produkter kan träda i kraft tidigast om ett år.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista