Hamaspoliser tittar igenom en fängelsedörr i Gaza City 2009. Foto: Hatem Moussa/Scanpix

Oheligt samarbete mot Hamas avslöjat

1:25 min

I hemliga dokument avslöjas hur den palestinska myndigheten på Västbanken samarbetat med både den brittiska underrättelsetjänsten MI6 och Israel mot den palestinska Hamasrörelsen. Dessutom framkommer att palestinska säkerhetstjänsterna begått tortyr mot Hamasfångar.

Dokumenten är palestinska och publiceras av den arabiska tv-kanalen Al Jazeera och den brittiska tidningen The Guardian.

För sju år sedan lämnade en av den brittiska underrättelsetjänsten MI6:s män i Jerusalem över en hemlig plan till den dåvarande högste palestinske säkerhetschefen på Västbanken, Jibril Rajoub. Det var en en plan för hur man skulle slå till mot Hamas och andra radikala palestinska grupper.

Den planen har sedan legat till grund för mycket av det den palestinska säkerhetsapparaten har gjort och deras gripanden och behandling av Hamasfolk på Västbanken har lett till både palestinsk och internationell kritik.

Och att övergrepp har begåtts av de palestinska säkerhetsstyrkorna på Västbanken har aldrig varit någon hemlighet för de västmakter som har varit involverade i att bygga upp dessa styrkor.

I ett av dokumenten som publiceras i dag säger den amerikanske generalen Keith Dayton, som ledde det arbetet fram till i höstas, att "den paletinska underrättelsetjänstens folk är bra, israelerna gillar dem, men de ställer till problem för internationella biståndsgivare, för de torterar folk."

Och den palestinska myndighetens nära, och ytterst kontroversiella, säkerhetssamarbete med Israel blir också ytterligare belyst i dokumenten.

Både Israel och västvärlden har krävt av den palestinska ledningen att den bevisar att den kan kontrollera Västbanken och enligt ett av dokumenten ska den palestinske chefsförhandlaren Saeb Erakat ha sagt till amerikanerna att "vi har till och med fått döda palestinier för att etablera lag och ordning".

De läckta dokumenten är uteslutande palestinska - och det finns uppgifter om att de stulits från datorer på just Erakats kontor.

I så fall rätt uppenbart av personer som har ogillat den palestinska ledningens eftergifter gentemot Israel och velat skada den genom att läcka de känsliga dokumenten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista