"Partierna äger inte längre listorna"

Slutresultatet av personkryssen i EU-valet är ett kvitto på att partierna inte längre äger sina kandidatlistor. Partitaktik, geografiska hänsyn och försök att gömma obekväma kandidater långt ner på listorna kryssar väljarna enkelt bort.

Av de åtta partier som fått mandat i parlamentet är det bara hos vänsterpartiet och Junilistan, som de översta namnen följer samma ordning före som efter valet.

Mest märkbart är väljarnas uppror hos socialdemokraterna. Av de fem toppnamnen partiet föreslog är det bara tre som kommer in i parlamentet.

Socialdemokraten Göran Färm är bland svenska diplomater och journalister i Bryssel högt uppskattad för sin duglighet, men han var för dålig på att driva personkampanj, så nu åker han ut.

Offer för kändisröstning
Ut åker också Olle Schmidt, parlamentariker för folkpartiet. Han kan sägas vara den enda i valet som fallit offer för kändisfaktorn, eftersom frilansjournalisten Maria Carlshamre kryssade sig förbi honom.

Förändringarna i listorna märks även i många fall där uppflyttningen på listan ändå inte räckt för en plats i parlamentet.

Att Lennart Sacrédeus, som kristdemokraterna placerat på tredje plats på listan, får mer än sju gånger så många kryss, som partiets andranamn tyder på att partistyrelsen grovt feltolkat vad partiets väljare tycker.

Felbedömde förstanamn
När det gäller förstanamnen har både moderater och socialdemokrater misslyckats. Moderaterna på det viset att andranamnet passerade förstanamnet.

Socialdemokraterna misslyckades genom att förstanamnet Inger Segelström bara kryssades av drygt var tionde socialdemokratisk väljare. Av partiernas förstanamn var det hon som gjorde det sämsta valet.

Även om personval funnits förut kan det vara så att årets val är ett genombrott för personkryssen.

Något som i så fall borde få konsekvenser för när partierna nästa år ska börja fundera på hur listorna till riksdagsvalet år 2006 ska se ut.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista