Ambassaden i Guatemala kan stängas.

Ännu fler svenska ambassader kan stängas

1:27 min

Nästa år riskerar ytterligare svenska ambassader nedläggning. Före jul beslutade regeringen att fyra ambassader och ett generalkonsulat ska stängas, men de besparingarna räcker sannolikt inte. Nu finns en ny lista, erfar Ekot.

Utrikesminister Carl Bildt har redan bestämt vilka ambassader som ska läggas ner om ytterligare nedskärningar blir nödvändiga. 

På regeringens nya nedläggningslista finns ambassaderna i Guatemala, Amman i Jordanien, Nicosia i Cypern och Kampala i Uganda. På listan står också Sveriges generalkonsulat i Hongkong. 

Regeringen har full beredskap för att stänga ambassaderna och generalkonsulatet under nästa år. 

Om det blir så eller inte avgörs av hur mycket pengar utrikesdepartementet sparar på de nedläggningar som man redan har tagit beslut om. 

En enkel uträkning visar dock att det är nära nog oundvikligt att åtminstone en del av ambassaderna på den nya listan måste försvinna. 

Utrikesdepartementet ska sammanlagt spara 135 miljoner kronor. De besparingar regeringen hittills bestämt sig för ger omkring 110 miljoner kronor. Utrikesminister Carl Bildt måste alltså spara ytterligare 25 miljoner kronor. Det är här den nya listan kommer in i bilden. 

Något som naturligtvis kan stoppa besparingen är om regeringen vill förhandla med något parti i oppositionen. Hittills finns det inga som helst tecken på att några sådana förhandlingar är på gång. 

Alliansregeringen har sedan den tillträdde 2006 lagt ner eller fattat beslut om att lägga ner sammanlagt 25 ambassader och konsulat.

Motsvarande siffra på antalet ambassader som öppnats eller ska öppnas är 14.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista