1 av 2
Polis i konfrontation med demonstranter utanför en lokal för ett fackförbund för journalister i Kairo. Foto: Ben Curtis/Scanpix.
2 av 2
Egyptisk polis blockerar vägen som leder till ett journalistiskt fackförbund. Foto: Mohammed Abu Zaid/Scanpix.

Hundratals egyptiska demonstranter gripna

2:28 min

Egyptisk polis har nu gripit sammanlagt 860 personer sedan de regeringsfientliga demonstrationerna började i går. I dagens demonstrationer har det varit sammanstötningar mellan polis och demonstranter i städerna Kairo och Suez.Tusentals människor har demonstrerat trots att myndigheterna tidigare i dag sagt att inga fler demonstrationer tillåts och att alla som ansluter sig ska gripas och ställas inför rätta.

För andra dagen i rad drabbade också polis och demonstranter samman i Kairo och Suez.

På kvällen satte demonstranter i Suez en regeringsbyggnad i brand och försökte bränna ner ett kontor som tillhör det egyptiska regeringspartiet. Minst 55 människor uppges ha skadats i Suez under dagen.

Enligt uppgifter på kvällen hade också två personer dödats under protesterna i Kairo. Det visade sig dock senare handla om en trafikolycka.

Sveriges Radios mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén, befann sig på eftermiddagen mitt i en av demonstrationerna i Kairo. Människor sprang i panik då polis skingrade demonstranterna med hjälp av batonger och tårgas.

– Luften är fortfarande tjock av tårgas och rök från brinnande bildäck, säger Cecilia Uddén, direkt från Kairo klockan 17:45. 

Hundratals greps och placerades i fångtransporter. Utanför en av dem grät en mamma förtvivlat och bönade och bad om att hennes två söner skulle släppas, berättade en människorrättsaktivist för Cecilia Uddén. Han frågade ett polisbefäl på platsen varför kvinnans söner gripits.

– De har förolämpat presidenten, svarade polisen.

Vart alla gripna demonstranter förs är oklart. Informationsflöden har strypts genom att de egyptiska myndigheterna stängt både Facebook och Twitter.

– Regimen befinner sig i panik, säger Cecilia Uddén.

Både USA och EU har uppmanat den egyptiska regimen att vara lyhörd för folkets strävan och tillåta egyptiernas universiella rättigheter om yttrandefrihet och och fredliga demonstrationer.

Samtidigt säger Vita Husets talesman, Robert Gibbs att Egypten fortsatt är en viktig och nära allierad till USA.

Egyptens handels- och industriminister, Rachid Mohamed Rachid, ställde på kvällen in sitt deltagande i Världsekonomiskt Forum som inleddes i schweiziska Davos på onsdagen.

Någon officiell motivering till att Rachid ställer in Davos-mötet gavs inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista