Högt pris på bomull kan ge dyr sommarklänning

2:24 min

Råvarupriserna har rusat i höjden det senaste året och priset på bomull finns bland dem som stigit allra mest. Nu måste klädbolagen välja mellan minskade marginaler eller höjda priser. Analytiker tror på det senare.

– Kläderna som hänger i butik nu prissattes före den värsta prisuppgången på bomull. Men för de kläder som kommer till butik senare i vår och sommar kommer nog klädbolagen att försöka höja priserna, säger Thina Saltvedt, råvaruanalytiker på Nordea.

Kanske får man titta i garderoben innan man köper en ny sommarklänning, för det är inga små prisuppgångar som klädbolagen ska hantera.

Bomullspriset har mer eller mindre fördubblats på ett år. Den stora svenska klädjätten H&M har tidigare sagt nej till prishöjningar, men frågan är hur man ska agera nu. Bomullspriset är en viktig fråga när H&M presenterar sin kvartalsrapport i dag, torsdag. 

Det finns två förklaringar till de stigande priserna. 

Dels har själva produktionen av bomull drabbats av problem, som vid översvämningskatastrofen i Pakistan. 

Dels handlar det om en ökad efterfrågan i takt med att världsekonomin förbättras. Inte minst i Kina, där många människor har fått en högre levnadsstandard och köper mer kläder, enligt Thina Saltvedt. 

– Med en befolkning på 1,3 miljarder människor så är det klart att när man får ett stort lyft i levnadsstandard för många så märks det, säger Thina Saltvedt. 

Hon spår en fortsatt stark efterfrågan på bomull, men förhoppningsvis kommer nästa bomullsskörd inte att drabbas av problem. Då kan bomullsproducenterna bygga lager, vilket skulle få priset att minska något.

– Det är klart att behovet och efterfrågan på bomull fortsätter att stiga. Men vi hoppas att vi inte ser samma problem med översvämningar eller torka vid nästa skörd. Då kanske priserna faller tillbaka lite, säger Thina Saltvedt.

Louise Andrén Meiton

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista