John Kerry kritiserar Bush för att ha vilselett amerikanerna.

Ingen koppling mellan al-Qaida och Irak

I USA sägs i en rapport från den oberoende 11 september- kommissionen att det inte finns några trovärdiga bevis att Irak samarbetade med al-Qaida i planeringen av terrordåden. Det underminerar ett av president Bushs viktigaste argument för att inleda kriget mot Irak.

Bushs demokratiske utmanare om Vita huset, John Kerry, anklagade på torsdagen Bushregeringen för att ha vilselett det amerikanska folket.

– De sa inte sanningen till amerikanerna om vad som hade hänt eller om sina egna planer, sa Kerry i en telefonintervju med radiostationen WDET.

”Inga trovärdiga bevis”
Det är inte första gången den demokratiske utmanaren om presidentposten kritiserar Bushs Irakpolitik, men den här gången fick han hjälp på vägen av den oberoende 11 septemberkommissionens utredning.

– Det finns inga trovärdiga bevis för att Irak samarbetade med al-Qaida i planeringen av attacker mot USA, konstaterade en av utredarna. Det är något som hävdats från andra håll tidigare, men det faktum att det nu kommer från den oberoende kommissionen ger det extra tyngd i debatten.

Så sent som under den gångna veckan har både president Bush och vicepresident Dick Cheney återupprepat att det fanns en koppling mellan Bagdadregimen och al-Qaida. Det var ju också före kriget ett av Vita husets huvudargument för att Saddam Hussein måste avsättas.

I en kommentar till kommissionens slutsatser säger en talesman för Vita huset att även om inte Irak hjälpte till i en enskild attack, så innebär det ju inte att det inte fanns andra kopplingar.

Fler detaljer
Under gårdagens öppna förhör med 11 septemberkommissionen presenterades också fler detaljerade uppgifter om terrordåden.

Utredarna säger bland annat att al-Qaida först diskuterade en mer omfattande attack med tio plan mot mål även på den amerikanska västkusten, bland annat kärnkraftsanläggningar, men att Usama bin Ladin ska ha stoppat det förslaget.

På grund av interna motsättningar ändrades också tidpunkten för attackerna vid ett par tillfällen.

Torsdagens frågasättande av Bushregeringens argument för Irakkriget kom samtidigt som 27 före detta högt uppsatta amerikanska diplomater och militärer i en mycket ovanlig åtgärd i ett öppet brev fördömer presidentens utrikespolitik och skriver att USA aldrig tidigare har varit så isolerat i världen.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista