Piraters hot oroar Danmark

1:51 min

I sjöfartsnationen Danmark oroar man sig för pirathotet och de kostnader det för med sig. Den danska rederiföreningen uppskattar att kapningar och rädslan för kapningar kostar danska rederier upp mot en miljard kronor om året.

– Danskägda fartyg är inblandade i incidenter nästan varje vecka, säger Jan Fritz Hansen, vice direktör för danska rederiföreningen.

Danmark, med jätterederiet Maersk i spetsen, är en av världen större sjöfartsnationer och danskägda fartyg har vid flera tillfällen de senaste åren utsatts för kapningar eller kapningsförsök.

Bara för två veckor sedan kapades till exempel lastfartyget Leopold med sex personer i besättningen. Förutom det mänskliga lidandet för dem som tas som gisslan medför det här också stora kostnader för rederierna.

Försäkringarna blir dyrare, man måste köra snabbare vilket innebär högre bränslekostnaderna, man missar affärsmöjligheter. Och personaltillägg, utbildning och säkerhet kostar också pengar.

Jan Fritz Hansen tycker att det är viktigt att frågan får en internationell lösning. Att flottan är där är bra tycker han, men det borde även inrättas en kustvakt.

– Vi måste stoppa piraterna redan vid stranden, men vi måste också hjälpa befolkningen i området så att den kan livnära sig på något annat, säger Jan Fritz Hansen.

Precis som i Sverige så finns det enligt tidningen Børsen vissa danska rederier som funderar på att sätta in beväpnade vakter ombord - något som Jan Fritz Hansen är kluven inför.

– Ska det skjutas så ser vi helst att det är proffs, i det här fallet flottan, som gör det. Men havet är stort och krigsfartygen kan inte vara överallt, så på vissa typer av fartyg och vissa rutter kan det vara befogat att ha med licensierade vakter, säger Jan Fritz Hansen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista