Svensk rekordtillväxt i slutet av 2010

1:14 min

Tillväxten i den svenska ekonomin kan ha nått upp till åtta procent under slutet av 2010 och en så hög tillväxt har aldrig tidigare mätts upp under en enskild månad. Chansen är dessutom stor att de goda tiderna fortsätter.

Och i dag kommer också fortsatt optimistiska tongångar från Riksbanken.

I femton år, i efterdyningarna av kronfallet och krisen på 90-talet, har det gång på gång sagts att kronan är undervärderad. Men i en intervju i tidningen Wall Street Journal säger riksbankschefen Stefan Ingves att det är på tiden att kronan stärks.

Och inte nog med det: En starkare krona är enligt Ingves inget hot med Sveriges konkurrenskraft. Bättre internationell konjunktur ger just nu och under 2011 mer dragkraft för en fortsatt stark export än vad en starkare krona bromsar.

Och liknande tongångar kommer i dag från prognosmakare på banken SEB, som räknar med att ekonomin växte med hela 8 procent under slutet av 2010. Inte minst genom att efterfrågan på svenska varor och tjänster steg i Tyskland, Norge och USA och bidrog till ett exportlyft på över 20 procent till drygt 100 miljarder kronor under enbart december.

En så här hög tillväxttakt under en enskild månad har aldrig tidigare mätts upp och chansen är stor att goda tider fortsätter ett tag till.

Baksidan av myntet är att banken stämmer in den växande kören av prognosmakare som tror att Riksbanken oroas av stigande inflation och därmed slår tillbaka med avkylning i form av fler och snabbare räntehöjningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista