Nytt hopp om andra valomgång i Haiti

1:32 min

Det politiska dödläget i Haiti ser ut att kunna lösas. Det regerande partiet har meddelat att presidentkandidat Jude Celestine hoppar av sin kandidatur, vilket kan leda till att en andra valomgång genomförs.

De internationella påtryckningarna har varit kraftiga på Celestine att dra sig tillbaka från kampen om att bli Haitis näste president. På onsdagen kom beskedet från regeringspartiet att han nu har valt att göra det. 

Celestine själv har ännu inte kommenterat uppgifterna och en källa uppger för nyhetsbyrån AFP att Celestine fortfarande vägrar att skriva under dokumentet. I stället ska han planera en presskonferens för att förneka uppgifterna om att han skulle ha gett upp. 

Om det är sant att Celestine är borta banar det väg för att en andra valomgång kan komma att hållas snart. Då står kampen mellan 70-åriga kvinnan Mirlande Manigat och sångaren Michel Martelly. 

Valet som hölls i november i Haiti, som sargades svårt av jordbävningen för drygt ett år sedan, blev precis det fuskval som många förutspådde. 

Den sittande presidenten Prévals utvalde kandidat Celestine utsågs till tvåa. Det skulle ha inneburit att en andra valomgång skulle ha lämnat Michel Martelly utanför.

Martelly, eller Sweet Mickey som är hans artistnamn, går till val med sin slogan "mod att förändra".

Mirlande Manigat har mer inriktat sig på att skolan måste bli bättre i Haiti och att landet måste öppna för att exilhaitier ska kunna ta plats i regeringen.

Det senare förslaget skulle kunna leda till att den mycket populäre rapparen Wyclef Jean skulle kunna nå makten i Haiti. Han nekades rätten att ställa upp i presidentvalet på grund av att han bott utomlands för länge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista